Бомбоубежището под сринатия театър е спасило повечето хора

15:05, 17 мар 22 25 1955 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Бомбоубежището под драматичния театър в Мариупол, където повече от хиляда жени и деца се укриваха от обстрел, е издържало на мощната руска бомбардировка, която срина вчера сградата на театъра и го изравни със земята. Спасителите са успели да стигнат до хората и засега изглежда, че повечето са живи. 

Припомняме, че вчера руските сили атакуваха по въздух сградата, въпреки че на площада пред и зад нея с огромни бели букви на руски пишеше „Деца“, за да се вижда и от самолет. Часове след удара, Украйна все още не може да установи броя на жертвите. В бомбоубежището бяха намерили подслон близо 1000 души, останали без дом, сред тях много възрастни и деца. 

В руините на басейна лежат телата на бременни жени и малки деца, невъзможно ни е да установим броя на жертвите“, написа в Telegram Павло Кириленко от регионалната управа в Донецк. От видеозаписи от мястото на разрушения басейн се вижда как спасители се опитват да измъкнат бременна жена от руините.

Президентът Володимир Зеленски обвини Русия, че атаката срещу театъра е била умишлена. „Сърцата ни са разбити от това, което Русия причинява на нашия народ“, посочи той, като се обърна на руски към гражданите на Русия и попита: По какво вашата блокада на Мариупол се различава от блокадата на Ленинград през Втората световна война?“.

Тази атака накара американския президент Джо Байдън да нарече руския президент Владимир Путин военнопрестъпник. В четвъртък с това твърдение се съгласи и полският зам.-външен министър Марцин Призадач в интервю за Би Би Си.

Британският министър за Европа Джеймс Клевърли също определи удара като „очевидно военно престъпление“. „Виждаме надписа „Деца“, очевидно става дума за целенасочена атака върху цивилен обект и очевидно това е нарушение на международните закони“, коментира Клевърли, цитиран от „Гардиън“ и „Сега“.

Размениха украински кмет срещу руски войници

Според украинското военно министерство Мариупол е най-кошмарният фронт на войната. В покрайнините на града се копаят масови гробове, а по улиците са изоставени телата на мъже, жени и деца. Над 400 000 от обитателите на града са изправени пред липса на вода, храна и лекарства. 13 дни те нямат ток и газ, а температурите нощем са отрицателни. Според местните власти са убити над 2500 души, но не всички жертви могат да бъдат установени.

Руска атака уби 10 души на опашка за хляб

По-рано бе съобщено и за руска атака срещу северния град Чернигов, която е убила 10 души, редящи се на опашка пред магазин за хляб по време на атаката, съобщи украинската прокуратура, цитирана от Би Би Си и „Свободна Европа“. 

Украинската прокуратура не съобщава как са убити хората, но според свидетели те са станали жертва на артилерийски обстрел от военна техника, която се намира в покрайнините на града.

Нашата кореспондентка живее в района. Отишла е да купи хляб. Когато е стигнала там, е видяла и заснела поне 10 жертви“, каза пред британската обществена медия Андрю Титок, продуцент в местна медия.

Тези ужасяващи атаки трябва да спрат. Обмисляме всички налични опции, за да гарантираме (бел. ре. - носене на) отговорност за всички жестоки престъпления в Украйна“, написа дипломатическата мисия в Twitter. 

„Financial Times“: Русия и Украйна напредват по мирен план в 15 точки

Ракета е паднала и върху образователен център в Мерефа

Руска ракета е паднала и върху образователен център в Мерефа – град в района на Харкив в северозападната част на Украйна. Сградата е частично разрушена, а пожар е обхванал почти цялото ѝ ляво крило. Затова съобщиха украинските спешни служби, цитирани от Би Би Си и „Свободна Европа“.

Пожарната се опитва да потуши пламъците. По информация на местни медии в сградата са се помещавали училище и общински център. Засега няма информация за жертви.

Защото без култура, държавата губи идентичността си…

Продължават и обстрелите над хуманитарните конвои, като по последни данни на украинците в един от тях са били ранени най-малко петима души, сред които и дете.

Москва продължава да отрича да е удряла граждански обекти и заяви, че силите ѝ не са атакували театъра, предава РИА новости.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама