Размениха украински кмет срещу руски войници

08:07, 17 мар 22 25 1730 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Кметът на южния украински град Мелитопол Иван Фьодоров, който беше задържан от настъпващите руски части в петък, е бил освободен. Това съобщиха местните власти, цитирани от АФП. Според информация от президента и парламента на Украйна причина за задържането на Фьодоров е било това, че той „е отказал да сътрудничи на врага“.

Вчера във видеоклип, публикуван в Telegram, се вижда как президентът Володимир Зеленски говори по телефона с Фьодоров, който го уверява, че се чувства „по-добре“. Кметът на Мелитопол казва още: „Благодаря, че не ме изоставихте. Ще имам нужда от още един или два дни за възстановяване, след което ще бъда на ваше разположение, за да допринеса за скорошната ни победа“.

По украинската телевизия говорителката на президентството Даша Зарина уточни, че Фьодоров е бил разменен за деветима пленени руски войници на възраст 20 и 21 години.

Руска атака уби 10 души на опашка за хляб

22-ри ден от инвазията: Останки от ракета удариха жилищна сграда в Киев

Един човек е загинал, а трима са ранени, след като останки от свалена ракета са ударили жилищна сграда в украинската столица Киев, съобщи службата за спешна помощ на Украйна. Сградата в столичния квартал Дарницки е била ударена в 5:02 ч. местно време. На мястото са изпратени пожарникари и спасителни екипи. Хората са евакуирани, извършва се демонтаж на конструкциите и спасителна операция по издирването на затрупани под развалините хора, пише БНР.

Руските сили продължават да напредват в 22-рия ден от инвазията си в Украйна, сочи последният анализ на мозъчния тръст Институт за изследване на войната. Нахлуващите войски „се сблъскват с нарастващи трудности при заместване на бойните загуби“, се казва в доклада, като се отбелязва смъртта на четвърти руски генерал.

В обръщение към украинския народ президентът Зеленски заяви, че загубите на руските сили са по-големи, отколкото във войните в Сирия, Афганистан и Чечня.

В доклада на мозъчния тръст се казва още, че Русия премества в региона резервни войски от Армения и непризнатата Южна Осетия. Подкрепленията „вероятно ще се сблъскат с още по-големи трудности при командването и логистиката на фронтовата линия“. Междувременно украинските сили успяха да отблъснат няколко руски атаки срещу северозападните части на Киев вчера. Не са извършвани атаки в североизточните покрайнини на града. Съпротивата в пристанищния град Мариупол продължава. Не спира обстрелът на цивилни граждани там, както и в Харков, на северозапад.

Войната в Украйна навлезе в третата си седмица.

Байдън нарече Путин „военнопрестъпник“

Джо Байдън обяви допълнителна военна помощ от 800 милиона долара за Украйна. Снощи американският президент нарече руския си колега Владимир Путин „военнопрестъпник“ заради действията му в Украйна, пише bTV.

Досега нито един американски представител не беше използвал думите „военнопрестъпник“ и „военни престъпления“ във връзка с действията на Русия в Украйна. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков реагира светкавично на думите на Байдън. „Считаме за недопустима и непростима подобна реторика от страна на ръководителя на държава, от чиито бомби са загинали стотици хиляди хора по цял свят“, каза Песков.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама