Зеленски предложи да се създаде нов международен съюз

17:19, 16 мар 22 25 1967 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предложи пред Конгреса на САЩ изграждането на нов международен съюз - U24.

„United for Peace“ („Обединени за мир“) - съюз на отговорни страни, които разполагат със силата и съзнанието да спират конфликтите веднага“, обясни президентът. „Предлагат необходимото съдействие до 24 часа. Ако се налага - оръжия, ако се налага - санкции, но и хуманитарна подкрепа, политическа, финансова - всичко, което е необходимо да се съхрани мирът и да се спасят животи. Такава асоциация може да помага на тези, които са изправени срещу природни бедствия, които са станали жертва на хуманитарни кризи или епидемии“, изтъкна той, цитиран от „Клуб Z“.

Киев обяви контранастъпление, преговорите са станали „по-конструктивни и реалистични“

Зеленски отново призова за установяване на забранена за полети зона над страната му. Като алтернатива Зеленски посочи предоставянето на военна техника, включително и самолети, с които украинската армия сама да защитава страната от руските въздушни атаки. „Твърде много ли е да поискаме зона, забранена за полети, над Украйна, за да спасим хора?“, запита украинският държавен глава. „Ако това е твърде много, предлагаме алтернатива - знаете какви отбранителни системи ни трябват. Знаете какво значение има авиацията за защитата на нашия народ, нашата свобода и нашата земя“. 

Такова предложение беше отправено от Полша, но САЩ го отхвърлиха. Мотивът беше, че не е обмислено как точно самолетите да стигнат до Украйна, без това да бъде третирано от Русия като намеса във войната. Сега Конгресът на САЩ предстои да гласува нов пакет с военна помощ за Украйна.

Зеленски произнесе речта си пред Конгреса в края на третата седмица от войната, която Русия започна срещу Украйна. В първите три седмици на войната над 3 милиона украинци напуснаха страната си. Съобщава се и за хиляди цивилни жертви при обстрелите на руската армия срещу цивилни цели, включително болници, училища, и жилищни сгради.

Президентът от седмици призовава НАТО да установи над Украйна зона, забранена за полети. Това е действие, което Уставът на ООН предвижда в случай на война. Целта е да бъде предотвратено навлизането на военни самолети в определено въздушно пространство. Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН обаче Русия може да блокира такова решение. Затова Зеленски отправя призива си към НАТО. Алиансът обаче отказва за установи над Украйна зона, забранена за полети, защото не иска да влиза в директен конфликт с Русия. Това би станало, ако сили на НАТО свалят руски самолет над Украйна, припомня „Свободна Европа“.

Защото без култура, държавата губи идентичността си…

Русия атакува не само нас, не само нашата земя, не само нашите градове. Тя започна брутална офанзива срещу нашите ценности“, подчерта украинският президент. „Тя хвърли такове срещу нашата свобода, срещу нашето право да живеем свободно в собствената си страна и да избораме собственото си бъдеще“.

Зеленски сравни руската атака срещу Украйна с моменти от американската история - нападението срещу Пърл Харбър по време на Втората световна война и терористичната атака срещу Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 г.

„Спомнете си Пърл Харбър, спомнете си 11 септември“, призова Зеленски. „Нашата страна преживява това всеки ден… Русия превърна нашето небе в източник на смърт за хиляди хора… Не виждам смисъл в живота, ако не успея да предотвратя смъртта на още украински деца. Това е най-голямата ми грижа като президент на страната“, посочи той. 

Политикът благодари на САЩ за помощта, която вече е предоставена на Украйна, и призова и за допълнителни санкции срещу Русия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама