Успешно приключи 30-ата юбилейна експедиция до Антарктида

17:20, 13 мар 22 / Любопитно 25 1769 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Успешно приключи Тридесетата юбилейна национална антарктическа експедиция, съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

Днес с полет от Амстердам се завърнаха последните участниците в експедицията. Това са Командирът на антарктическата ни станция „Св. Кл. Охридски“ на о-в Ливингстън инж. Олег Василев, логистиците д-р инж. Петър Сапунджиев, инж. Емил Иванов, Камен Недков и Милчо Дундаков и научния екип – сеизмологът д-р Гергана Георгиева, биолога д-р Весела Евтимова и геолозите д-р Стефан Велев и д-р Стефан Методиев.

През първият етап на експедицията бяха изградени част от основите на новия модерен лабораторен блок на станцията, а през втория – учените разработваха седем научни проекти в областта на медицината, геофизиката - за сеизмологията, на геологията и биологията.

Очаква се 31-вата българска полярна експедиция да плава 45 дни до Антарктида с българския научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“.

Ремонтът на българския научноизследователски кораб Св. св. Кирил и Методий вече започна, осъществява се по план и ако горивото не достигне космически цени, се очаква корабът да отплава с участниците в следващата българска антарктическа експедиция през октомври 2022 г. за Антарктида. Предвижда се участниците в 31-ата българска експедиция да отплават в края на октомври с българския научноизследователски кораб Св. св. Кирил и Методий от Варна и плаването до Антарктида да продължи 45 дни, обясни проф. Пимпирев пред БТА.

Мария Бакалова стана кръстница на първия ни военен изледователски кораб

Той коментира, че това ще е историческо плаване, защото за първи път български изследователски кораб ще плава в световния океан и ще достигне до Антарктида. Това ще стане за първи път в морската история на България.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама