Мария Бакалова стана кръстница на първия ни военен изледователски кораб

11:22, 27 юли 21 / Любопитно 25 2960 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

България има своя първи военен научноизследователски кораб, а негова кръстница стана номинираната за „Оскар“ българска актриса Мария Бакалова.

Церемонията, на която Бакалова даде на кораба името „Свети свети Кирил и Методий", се проведе в Пункта за базиране на Военноморските сили в деня на Освобождението на Варна, предаде БНТ.

Основните задачи, които плавателният съд ще изпълнява, са осигуряване на българските национални антарктически експедиции, осъществяване на научноизследователски дейности от Националната програма за полярни изследвания, както и такива в Черно море и Световния океан.
Корабът ще се използва и за практиките на обучаемите от ВВМУ и на други морски образователни институции. С него ще могат да се правят и хидрографски изследвания за нуждите на военноморските сили. За името на кораба бе обявен конкурс, а от всички над 250 предложения комисия избра името „Св. Св. Кирил и Методий“.

Пред БТА Мария Бакалова каза, че е приела да стане кръстница на кораба с изключителна чест и отговорност. „Нямам думи да опиша колко хубава е енергията, аз малко вярвам в тези неща. Не съм сигурна, че съм на точното място, защото сме на изследователски кораб, хора на науката, но аз вярвам и в енергии и мисля, че цялостно енергията на кораба е прекрасна и бих пътувала с него до Антарктида и бих се насладила на цялостното пътешествие“, коментира тя. В отговор на въпрос дали вече е получила покана Бакалова отговори: Може би да, може би не, ще видим“. Със сигурност корабът ще попадне в бъдещите ми творчески планове, призна актрисата. 

Мечтата на поколения антарктици се сбъдна

Председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев посочи, че с придобиването на кораба мечтата най-после се е сбъднала. Това е мечтата на поколения български антарктици, но и на поколения български учени, защото фактически българските учени нямаха научноизследователски кораб, с който да изследват Световния океан.

Той припомни, че научноизследователския кораб Академик на Института по океанология е вече на 50 години и не излиза от Черно море и на практика с него изследваме затворен басейн, каквото е нашето море. С този кораб ще имаме възможност да правим научни проекти, които са полезни въобще за цялото човечество, да правим колективи с учени, които преди нас използват много средства за изучаване на Световния океан, но разбира се черешката на тортата ще бъде корабът да достигне до Антарктида, смята ученият.

С кораба за първи път България стъпва сериозно, равняваща се на великите сили в изследването на Антарктида, обобщи Пимпирев. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама