Русия спря производството на „Lada“

10:10, 10 мар 22 / Любопитно 25 2026 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Производството на известните руски автомобили „Lada“ е спряно след налагането на санкциите върху Русия. В момента компанията майка „АвтоВАЗ“ няма нужните части и консумативи, за да продължава производството.

Хиляди работници са пуснати в отпуск, а говорител на „АвтоВАЗ“ казва, че това е било планирано. Компанията е смятала да спре производството до 11 март поради глобалния недостиг на чипове. Над 20% от частите на АвтоВАЗ се доставят извън Русия, пише „Мediapool“, като се позовава на „The Wall Street Journal“ и „Yahoo money“.

ЕС удря със санкции още руски олигарси

Ако търговията спре, „АвтоВАЗ“ спира, каза бивш член на борда на компанията и допълва: Путин знае, че не може да го направи сам“.

Може да отнеме месеци или дори години, за да се рестартира производството на „Lada“ без френския автомобилен производител „Renault SA“, който сега притежава „АвтоВАЗ“. Това ще изправи Русия пред „недостиг на нови превозни средства, ако местните производители  автомобили останат парализирани“.

„Lada“ е единствената местна марка в страната със „значителен пазарен дял“, а също така е една от иконите на Русия, подобно на „General Motors за САЩ, пише икономическото издание.

Руснаците ще трябва да могат да се придвижват, независимо дали страната е във война или не. Това изисква някой, който да продължи да произвежда колите“, отбелязва Томас Бесон, анализатор в брокерската фирма „Kepler Cheuvreuxl“. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама