Русия се оправда за атаката на детската болница

08:50, 10 мар 22 25 1577 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

След като украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в извършване на геноцид заради ракетната атака срещу детската болница в Мариупол, отговорът на Кремъл бе, че това е фалшива новина. Руснаците твърдят, че сградата е била военен обект, който отдавна се използва от украинската армия.

„Така се раждат фалшивите новини“, написа в Twitter Дмитрий Полянски, първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН. Той обясни, че Русия е предупредила още на 7 март за това, че болницата е превърната във военен обект, от който украинци стрелят.

Остри реакции след бомбардировките 

Белият дом осъди въздушния удар по болница, като „варварска употреба на военна сила при преследване на невинни цивилни“. 

Припомняме, че вчера руснаците обещаха да спрат стрелбата в Мариупол, за да могат попадналите в капан цивилни да избягат от пристанищния град на брега на Азовско море, който се намира в състояние на хуманитарна катастрофа. Двете страни обаче отново започнаха да се обвиняват взаимно за провала на хуманитарните коридори.

„Каква държава е Руската федерация, която се страхува от болници, страхува се от родилни домове и ги унищожава?“, запита Зеленски. Той повтори призива си към Запада да затегне санкциите срещу Русия, „за да седнат на масата за преговори и да сложат край на тази брутална война“. Според него бомбардировката на детската болница е „доказателство, че се извършва геноцид на украинците“. Губернаторът на Донецка област съобщи за 17 ранени от персонала при нападението. Всички малки пациенти са били успешно изведени от разрушените болнични стаи. Отстраняването на отломките все още продължава.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отново изтъкна, че „руските сили не стрелят по цивилни цели“. Русия нарича нахлуването си „специална операция“ за разоръжаване на съседа си и денацификация, пише „Мediapool“, като се позовава на „Ройтерс“.

Русия бомбардира детска болница и родилен дом в Мариупол

Ново предупреждение 

Украинските власти отправиха ново предупреждение за предстояща офанзива срещу столицата. Руските части се прегрупират за нова операция, след като с досегашните бойни действие не постигнаха основната си цел – превземане на Киев.

Новите аргументи за „военната операция“ на Москва са, че Киев е разработвал бактериологични оръжия съвместно със Съединените щати. „Ние потвърждаваме фактите, разкрити по време на специалната военна операция в Украйна, които показват спешно почистване на военно-биологични програми от режима в Киев. Те бяха извършени от Киев и финансирани от Съединените американски щати“, обяви във Facebook говорителят на МВнР в Русия Мария Захарова, цитирана от bTV. 

Брюксел обаче определи обвиненията на Кремъл като чиста дезинформация.

Нови атаки и опит за хуманитарни коридори

Руски военни самолети са убили и най-малко трима души при нощна атака над град Ахтирка, в регион Суми, съобщиха местните власти. Загинали са 13-годишно момче и 2 жени. 

Ръководителят на местната администрация Дмитро Живицки казва, че около 00:30 часа местно време в четвъртък са поразени жилищни райони и газопровод. Около 10 минути по-късно са ударени главният град на региона Суми и село Битиця. Информацията е от украинска страна, руската не коментира.

Живицки очаква от 9 часа местно време да заработят 3 хуманитарни коридора за евакуация. В сряда близо 5 000 човека успяха да напуснат Суми, въпреки че руският обстрел продължаваше, пише „Свободна Европа“. 

Службата на ООН по правата на човека съобщава за 1 424 цивилни жертви вследствие на военното нахлуване на Русия в Украйна. Към момента данните са за 516 убити и 908 ранени, но според организацията загиналите и пострадалите са много повече. Повечето жертви са в резултат на експлозии, включително обстрел с ракети и въздушни удари.

А сателитни изображения на „Maxar“, компания за технически технологии и разузнаване, показват хранителни магазини и търговски центрове в Мариупол преди и след инвазията на Русия в Украйна. 

„Путин трябва да спре да ни петни“: Един млад руснак за войната...

 

Финансова и военна помощ за Украйна

Междувременно МВФ одобри спешна помощ за Украйна в размер на 1.4 млрд долара, които ще помогнат за посрещане на неотложните разходи на страната и смекчаване на икономическите последици от руската инвазия. „Руската военна инвазия в Украйна е отговорна за огромна хуманитарна и икономическа криза“, коментира управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в изявление след срещата, прогнозирайки дълбока рецесия в Украйна тази година.

Изпълнителният съвет на Световната банка в понеделник одобри пакет от заеми и безвъзмездни средства за Украйна на стойност 723 милиона долара.

А Великобритания обмисля да увеличи доставките на въоръжение за Украйна със зенитни ракети „Старстрийк“. Това е британска преносима система за противовъздушна отбрана, която е особено ефективна срещу изтребители и щурмови хеликоптери.

Според наличните публични данни това е най-бързата система земя-въздух с малък обсег(до 7 км) в света, с пикова скорост над три пъти скоростта на звука

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама