Русия бомбардира детска болница и родилен дом в Мариупол

18:15, 09 мар 22 25 1625 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Русия е разрушила родилен дом и детска болница в обсадения украинския пристанищен град Мариупол след бомбадировки. За това съобщиха Ройтерс, президентът на Украйна Володимир Зеленски и местните власти. 

„Руските окупационни сили хвърлиха няколко бомби върху детската болница в града. Разрушенията са колосални“, пишат градските власти, цитирани от БТА. Ранени са 17 души, сред тях са родилки и от персонала на болницата, съобщи областният управител на Донецк Павел Кириленко.

Президентът Володимир Зеленски разпространи в своя Twitter акаунт клип от предполагаемата атака, на която се виждат разрухите. Той отново настоя за създаване на забранена за полети зона над страната, за да се спрат полетите на руските самолети - нещо, което САЩ и другите страни от НАТО изключват като опция в момента. „Хора, деца са под отломките. Зверство! Колко дълго още светът ще бъде съучастник в игнорирането на терора“, запита украинският държавен глава. 

Началникът на областната военна администрация Павло Кириленко отбеляза, че пострадалите са били евакуирани в най-близката болница. Не преминахте границата на неприемливите отношения между държавите и народите, Вие нправо пресякохте границата на човечността. Престанете да се наричате човеци“, обърна се той към руснаците. 

Обсаденият украински пристанищен град на Азовско море Мариупол става сцена на едни от най-тежките моменти от началото на руската инвазия в страната, като местните жители вече няколко дни са без вода, отопление, телефонна връзка и основни санитарни пособия, съобщи Асошиейтед прес, предаде БТА.

Москва призна: В Украйна има и руски наборни войници

Междувременно руското министерство на отбраната призна, че в инвазията в Украйна участват и наборни войници. В Русия всички мъже на възраст от 18 до 27 години трябва да отслужат една година военна служба, въпреки че има някои изключения.

Признанието идва само няколко дни, след като Владимир Путин отрече участието на наборници в Украйна, заявявайки, че там се изпращат само професионални войници.

Министерството на отбраната съобщи, че някои военнослужещи са били пленени от украинските сили. „За съжаление, бяха открити няколко факта за присъствие на военнослужещи на срочна служба в частите на руските въоръжени сили на територията на Украйна. Практически всички такива военнослужещи вече са изведени на територията на Русия“, съобщава министерството и добавя, че се предприемат всички нужни мерки, за да не се допуска изпращането на наборници в района на бойните действия, пише „Мediapool“.

Русия и Украйна се договориха за нови хуманитарни коридори

Руснаците и украинците се споразумяха днес за прекратяване на огъня, а през това време да евакуират цивилни от няколко района. Това заяви украинският вицепремиер Ирина Верещук, цитирана от АФП. Според нея Москва е потвърдила съгласието си да спазва примирие от 9.00 до 21.00 часа.

Определени са коридори за евакуация на цивилни от Енергодар до Запорожие на юг, от Изюм до Лозова на изток и от Суми до Полтава на североизток. 

Близо 5000 цивилни бяха евакуирани по последния коридор вчера според украински медии.

Днес се очаква да бъдат обявени и няколко коридора за евакуиране на цивилни в Киев от няколко тежко бомбардирани градове западно от столицата, включително Буча, Ирпен и Гостомел, предаде Клуб Z.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Фалшива новина, според други 09:04, 10 мар 22

Промъква с е в Труд твърдението на Русия, че тази болница е превърната във военен обект от украински радикали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама