Откриха прочутия кораб „Ендюранс“ век след потъването му

20:10, 09 мар 22 / Любопитно 25 1782 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Едно от най-известните корабокрушения в света – това на „Ендюранс“ на Ърнест Шакълтън – разбули своята мистерия, след като корабът бе открит край бреговете на Антарктида повече от век след потъването му, съобщиха изследователи.

„Ендюранс“ е открит на дълбочина от 3008 метра в морето Уедъл, на около 4 мили от мястото, първоначално записано от капитана на кораба Франк Уорсли през 1915 г. „Поразени сме от късмета си, че открихме и заснехме изображения на „Ендюранс“, заяви Менсън Баунд, директор на експедицията за проучвания, цитиран от АФП.

Дървеният кораб не е бил виждан, откакто е потънал в морето Уедъл през 1915 г., а през февруари експедиция тръгна от Кейптаун, Южна Африка, месец след 100-годишнината от смъртта на сър Ърнест, с мисия да го открие.

Директорът на изследователската експедиция заяви, че кадрите от „Ендюранс“ показват, че той е непокътнат и е „най-хубавият дървен потънал кораб“, който е виждал, цитира „Дейли Мейл“. „Той е изправен, гордо вдигнат над морското дъно, непокътнат и в блестящо запазен вид. Дори може да се види надписът „Endurance“, изписан на кърмата, точно под опашката на кораба. Това е крайъгълен камък в полярната история“.

Ръководител на експедицията, заяви, че екипът му е влязъл в „полярната история“, като е завършил това, което той нарече „най-трудното корабокрушенско търсене в света“.

Сър Ърнест Шакълтън и геройството на неговия екипаж

Сър Ърнест Хенри Шакълтън е ирландски пътешественик, изследовател на Антарктика, ръководил три експедиции до ледения континент. Кавалер е на Викторианския кралски орден. Той е в основата на период от историята, който по-късно става известен като „Героичната епоха на антарктическите изследвания“.

Роден в Ирландия, Шакълтън се премества в Лондон със семейството си, когато е на 10 години, и за първи път се сблъсква с полярния климат като офицер в експедицията „Откритие" на капитан Робърт Фалкон Скот през 1901-1904 г. От тази експедиция той е изпратен вкъщи по-рано, след като работата му е свързана с влошено здравословно състояние, което се приписва на скорбут. Новите изследвания показват, че е имал бери-бери.

По време на експедицията „Нимрод" през 1907-1909 г. Шакълтън и неговите спътници създават нов рекорд за най-далечна южна ширина - 88 градуса южна ширина.

Следващата му експедиция, Имперската трансантарктическа експедиция, 1914-1917 г., е съпътствана от катастрофа. Сър Ърнест и неговият екипаж си поставят за цел да осъществят първото прекосяване на Антарктида по суша, но „Ендюранс“ не достига до сушата и попада в капана на гъст лед, което принуждава 28-те мъже на борда да напуснат кораба. Екипажът успява да се спаси, като пуска спасителни лодки и достига близките острови, пътувайки през бурните океани в продължение на 830 мили.

Връща се в Антарктика за последен път през 1921 г. с експедицията „Шакълтън-Роует“, но умира от сърдечен удар на 5 януари 1922 г., докато корабът му е закотвен в Южна Джорджия.

Макар че Шакълтън е известен най-вече с изследователската си дейност, неговото наследство е свързано и с даването на възможност за провеждане на значителен брой научни изследвания. Експедициите му спомагат за изготвянето на подробни научни и географски изследвания - сред които са първите проучвания на вътрешността на Антарктида и ефективното определяне на местоположението на магнитния Южен полюс.

„Шакълтън е емблематична фигура от историята на Антарктида с най-невероятното наследство от смелост и усилия“, отбеляза Камила Никол, главен изпълнителен директор на Тръста за антарктическо наследство на Обединеното кралство. „Понякога обаче пренебрегваме приноса на неговите експедиции към науката. И до днес Антарктида е основен барометър за климатичните промени, който е в основата на науката за климата. Ние съхраняваме наследството на Шакълтън, за да вдъхновим следващото поколение учени и изследователи-пионери“, предаде БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама