Дрескодът на солидарността: Какво показват облеклата на известните личности?

19:10, 09 мар 22 / Любопитно 25 1575 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Подкрепата към жертвите на войната в Украйна се проявява по хиляди различни начини, понякога дори без думи. Но как с облеклото си световни знаменитости и кралски особи изразиха солидарност с народа на Украйна.

„Модата е една изключителна, и бих казал безалтернативна, платформа за изпращане на социални, културни и чисто човешки послания. Все пак това е една от най-активните части на визуалната култура и чрез тези послания може да се предизвика уникална реакция“, коментира модният експерт проф. Любомир Стойков в ефира на bTV.

Холивудските звезди, родени в Украйна

Самият той показа солидарността си, като се появи в студиото с кърпичка в синьо и жълто, вдъхновена от произведение на Ван Гог. Проф. Стойков разказа за случаи от света, в които популярни личности също показват подкрепата си за Украйна с дрехите си.

Испанската кралица Летисия, която е пример за стил не само сред кралските величия на Европа, но и за всяка жена, която иска да изглежда елегантно, се появи, облечена в традиционна украинска блуза по време на събитие в Мадрид на 3 март. Вишиванка, така се казват този тип украинско облекло, което много напомня за българските шевици. Аз мисля, че това е един прекрасен пример тъкмо за тази емпатия към страданията“, обясни Любомир Стойков. 

Вишиванка се създава от векове в Украйна, като бродериите имат различно значение - от пожелания за здраве, късмет, плодородие до това да показват от коя област, град, село и дори семейство е ушита блузата. Вишиванката преживява истински ренесанс след протестите в Украйна, известни като Евромайдан, през 2014 г. Впоследствие тя е част от колекциите на популярни украински дизайнерки като Ксения Шнайдер и Вита Кин.

Съпругата на президента Володимир Зеленски - Олена Зеленска пък качи в своя профил видео с първата дама на Латвия - Андра Левите, която също бе облечена с украинска блуза, само че в бяло.

Съпругата на американския президент - Джил Байдън се появи облечена в синьо, но с щампа на слънчоглед – националното цвете на Украйна. Такава щампа имаше и на предпазната ѝ маска преди дни. 

Канадският премиер Джъстин Трюдо показа подкрепата си за Украйна, но не с дрехите си. Той подари на кралица Елизабет II букет в цветовете на Украинското знаме.

Огромна част от популярните лица в шоубизнеса също показват подкрепата си за Украйна. „На мен ми беше много любопитно как ще реагират знаменитостите. Звездите имат огромна власт и влияние. По-трудно е на руските знаменитости“, призна професор Стойков и припомни за показните рестрикции срещу руски творци и изпълнители.

„Ралф Толедано, шефът на Френската федерация за висша мода, забрани участието на Валентин Юдашкин – най-добрият руски дизайнер“. 

Що се отнася до материалната помощ, според професор Стойков висшата мода се държи достойно. „ И Gucci, и Chanel, и Louis Vuitton дариха милиони на Червения кръст и УНИЦЕФ“, подчерта той. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама