Редица световни марки се оттеглят от Русия

09:30, 09 мар 22 25 1767 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Редица световни марки се оттеглят от Русия. Американският производител на безалкохолни напитки The Coca-Cola Company преустанови дейността си в Русия, се казва в изявление на компанията, публикувано на уебсайта ѝ.

Coca-Cola притежава 10 завода за производство на безалкохолни напитки и сокове в Москва и Московска област, Санкт Петербург, Самара, Екатеринбург, Ростовска област, Новосибирск, Красноярск и Владивосток.

Starbucks затварят

Starbucks обяви, че всички 130 кафенета в Русия ще бъдат временно затворени и ще спре доставките си за страната, превръщайки се в поредната голяма американска компания, която прекъсва връзките си с Москва след инвазията в Украйна.

Групата, която има лиценз за работа в Русия, „се съгласи незабавно да преустанови дейността на обектите си и ще окаже подкрепа на близо 2000 служители, чието препитание зависи от Starbucks“, заяви в съобщение главният изпълнителен директор на веригата кафенета Кевин Джонсън.

Unilever и L'Oreal се оттеглят

Британският гигант в областта на потребителските стоки Unilever преустановява целия внос и износ на своите продукти в Русия, както и разходите за медии и реклама. „Няма да инвестираме повече капитал в страната, нито ще печелим от присъствието си в Русия“, заяви главният изпълнителен директор Алън Джоуп.

Но Unilever „ще продължи да доставя на хората в страната нашите ежедневни основни хранителни и хигиенни продукти, произведени в Русия“, каза той. Компанията притежава няколко домакински марки, сред които Axe, Ben & Jerry's и Dove.

Най-голямата козметична компания в света L'Oreal също прекрати всякакви инвестиции в Русия днес и временно затвори магазините си. „Ние категорично осъждаме руската инвазия и войната в Украйна, която причинява толкова много страдания на украинския народ“, заяви френската фирма.

И двете компании спряха дейността си и в Украйна, за да се съсредоточат върху безопасността на служителите си и техните семейства, и обещаха по 5 млн. евро дарения за подпомагане на пострадалите в страната, съобщи БГНЕС.

Луксозни марки ограничават дейността си

Автомобилните производители Ferrari и Lamborghini обявиха, че няма да произвеждат автомобили за руския пазар до второ нареждане.

В свое изявление Ferrari заяви, че планира да дари 1 млн. евро (832 000 паунда) в подкрепа на усилията за подпомагане на украинските граждани.

Lamborghini заяви, че „се надява на бърз край на военните действия и завръщане към дипломацията“. Тя планира да направи дарение на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Най-голямата швейцарска марка часовници, Rolex, също съобщи във вторник, че спира износа си за Русия.

Те са сред множеството търговци на дребно от висок клас - включително Chanel, Louis Vuitton и Gucci - които се оттеглиха от страната през последните дни.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама