Байдън забрани вноса на руски петрол заради войната в Украйна

18:33, 08 мар 22 25 1561 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Вашингтон забранява вноса на руски петрол в страната. Това обяви преди минути президентът Джо Байдън, предаде bTV.

Мярката се случва след като и републиканци, и демократи настояха санкцията да бъде наложена на Москва заради инвазията в Украйна. 8% от общия внос на горива в Съединените щати идват от Русия.

Очаква се драстично увеличение на цените на горивата

Очакванията са за драстично увеличение на цените на горивата в страната през следващите дни. Oчаква се и Лондон да обяви, че спира доставките на руски петрол, съобщава агенция Ройтерс.

Цените на петрола могат да се покачат към и над 300 долара за барел, ако Съединените щати и Европейският съюз забранят вноса на петрол от Русия, заяви по-рано руският вицепремиер Александър Новак.

Абсолютно ясно е, че отказът от руски петрол би довел до катастрофални последици за световния пазар“, каза Новак във видеоизявление, излъчено по държавната руска телевизия и цитирано от „Ройтерс“.

Скокът на цените би бил непредвидим. Скокът би достигнал 300 долара за барел, ако не и повече“, каза още той.

Според него замяната в Европа на доставките на руски петрол ще отнеме повече от година. „Русия знае къде да пренасочи петрола, ако Европа и САЩ се откажат от него“, обяви Новак.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама