„Армията се сплотява около генерала си“: ГЕРБ преизбра Бойко Борисов за лидер

14:00, 13 мар 22 / Политика 25 2226 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

С абсолютно единодушие Бойко Борисов бе преизбран за лидер на партия ГЕРБ. Той получи 943 гласа „За“ и нито един „Против“ или „Въздържал се“ по време на провелото се днес Национално събрание на партията.

Борисов е начело на ГЕРБ от 2010 година, преди това е неформален лидер. От създаването на партията през 2006 г. дотогава Цветан Цветанов официално я ръководи. Последно Борисов бе преизбран на 26 ноември 2017 г. на закрито за медиите гласуване.

Борисов реално нямаше конкуренция за поста, тъй като бе единствен кандидат. Предложението за избирането на бившия премиер за нов четиригодишен мандат като лидер на партията направиха Томислав Дончев и Даниел Митов, които запазиха зам.-председателските си места.

„Армията се сплотява около генерала си“, обяви Даниел Митов, докато обявяваше номинацията на Борисов. „Въпросът не е кой, а защо - защото ни трябва опит, сила, лидерство – Бойко Борисов“, мотивира се на свой ред Томислав Дончев.

Малко след преизбирането си Борисов им върна жеста и предложи Дончев и Митов да останат зам.-председатели. „По време на война командирите не се сменят. Те са се доказали със своите качества, обичат ГЕРБ, хората и народа си от душа“, заяви лидерът на партията и допълни, че „в никоя партия няма такива като тях“.

Промени обаче има в състава на Изпълнителната комисия на партията, където депутатът Делян Добрев заема мястото на Даниела Дариткова. В комисията влизат и Живко Тодоров, кмет на Стара Загора, кметът на София Йорданка Фандъкова, Димитър Николов - кмет на Бургас, Цвета Караянчева, Иван Тотев, Деница Сачева, Костадин Ангелов, Тодор Тодоров, Илтер Садъков, Вежди Рашидов, Тодор Кръстев. Димитър Главчев бе преизбран за председател на Контролната комисия.

„Още имате нужда от кучето”

„Чакам да се пенсионирам, но виждате какво става отвън”, коментира Борисов след преизбирането си. 

Много им се искаше да ме сменят. Много им се щеше дворът да остане без овчарско куче. И се направиха много опити... Искам да благодаря на моите приятели, съратници, другари в хубавия смисъл на думата от десетилетия, че не се подведоха. Още имате нужда от мен. Много са подли, много са зли, още…имате нужда от кучето…”, каза лидерът на ГЕРБ в традиционното си обръщение към партийния актив.

Борисов благодари специално на младежката организация на ГЕРБ, която по думите му е станала по-силна от големия ГЕРБ, защото „вече плаши властта”.

ГЕРБ иска нови предсрочни избори през есента

По време на партийния форум бе приета и политическа декларация, с която партията започва да работи за ново управление на страната със „стратегия за явяване на предсрочни избори“. А мотивът - провал на сегашното правителство. 

Аплодисменти и ласкателства

По традиция Борисов влезе в залата под аплодисментите на станалите на крака делегати. Лидерът на ГЕРБ получи и обичайните поздравления от ЕНП.

 Генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес призова ГЕРБ да работи за ново управление, защото мандатоносителят не иска да носи политическа отговорност. „Правителствата, водени от теб, преведоха България през кризи и я изведоха по-силна. Твоите правителства пазеха финансовата стабилност. Сега страната се управлява от коалиция на омразата. Всичко е хаотично“, обърна се той към Борисов, когото нарече „скъп приятел“. Той заръча на Борисов да се сформира правителство в сянка, което да е готово във всеки един момент с управленски решения.

Специален гост на партийния форум бе председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, който също даде пълна подкрепа за ГЕРБ и Борисов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:06, 13 мар 22

Нищо ново

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама