Путин разкри при какви условия ще прекрати войната в Украйна

17:00, 06 мар 22 25 2918 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В телефонен разговор с руския се колега Владимир Путин президентът на Турция Реджеп Ердоган е настоял Русия да обяви незабавно общо спиране на огъня. Ердоган е изразил готовност за всякакъв принос за възможно най-бързо намиране на изход с мирни средства, предаде „Ройтерс“.

От своя страна Путин е заявил пред Ердоган, че руската инвазия в Украйна може да бъде спряна, ако Киев прекрати бойните действия и изпълни исканията на Москва. Основните искания, посочвани от руската страна, са следните: демилитаризация и денацификация на Украйна, отказ на Киев от членство в НАТО, признаване на руския суверенитет над анексирания полуостров Крим и на независимостта на сепаратистките Донецка и Луганска народна република в границите на Донецка и Луганска област в Украйна.

Хиляди чуждестранни доброволци готови да се сражават за Украйна

Според пресслужбата на Кремъл Путин е казал на Ердоган, че Русия е готова за преговори с украинските власти и чуждестранните партньори с цел решаване на конфликта. В същото време той е подчертал, че опитите за забавяне на преговорния процес са безперспективни и че те се използват от украинците за прегрупиране на силите и средствата.

Путин е изразил надежда, че по време на планирания за утре трети кръг на мирните преговори делегацията на Украйна ще подходи по-конструктивно и изцяло ще отчете създалата се реалност.

Зеленски: Русия се готви да бомбардира Одеса

Руският лидер се е ангажирал да направи всичко необходимо за безопасното евакуиране на турските граждани от районите на бойните действия.

Междувременно руски източници съобщиха, че президентът Владимир Путин е започнал разговор и с френския лидер Еманюел Макрон

Израелският премиер се оказа на тайна мисия в Москва

В опитите за посредничество се включи и премиерът на Израел Нафтали Бенет. Той се срещна с руския държавен глава в Москва. От Москва израелският премиер отиде в Берлин, където разговаря с германския канцлер Олаф Шолц. Кремъл също потвърди, че Бенет и Путин са обсъждали ситуацията около Украйна. Заедно с израелския премиер в Кремъл е бил и израелският министър на жилищното строителство Зеев Елкин, който е бил в ролята на преводач.

Веднага след срещата си с Путин Бенет пристигна в Берлин и се срещна с Олаф Шолц, а по пътя е провел телефонен разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски. Израелският премиер и германския канцлер са се договорили да останат в директен контакт и общата им цел е да се сложи възможно най-бързо край на войната в Украйна.

„Украйна няма да се предаде!“: За унищожителната война от първо лице…

А Антъни Блинкън отиде в Молдова

В същото време американският държавен секретар Антъни Блинкън отиде в Молдова. От Кишинев той потвърди, че се обсъжда дали Полша да предостави на Украйна бойни самолети. „Сега разглеждаме активно въпроса за самолетите, които Полша може да предостави на Украйна, и разглеждаме как бихме могли да осигурим попълнения, ако Полша реши да изпрати тези самолети“.

Припомняме, че по-рано „Файненшъл таймс“ Полша може да получи американски F-16 в замяна на самолетите, които ще изпрати на Украйна. Възникват обаче въпросите как може да бъде извършено самото прехвърляне и дали руският президент Владимир Путин няма да разтълкува това действие като фактическо влизане на НАТО в конфликта срещу Русия.

Блинкън похвали Молдова, че приема украински бежанци и увери Кишинев, че може да разчита на подкрепата на Вашингтон. „Съединените щати ще направят всичко, което е по силите ни, за да помогнем на Молдова, която се грижи за хората, преживели вече толкова много. Нашата администрация поиска от Конгреса 2 милиарда и 750 милиона долара спешна помощ, хуманитарна подкрепа, както за посрещане на нуждите на уязвимите хора и общности в Украйна, така и в полза на страни като Молдова за подкрепа за бежанците и в отговор на хуманитарната криза извън Украйна“, каза той, цитиран от БНР. 

На ръба на хуманитарна катастрофа: Нов опит за евакуация от Мариупол

По данни на ООН само за ден броят на бежанците от Украйна се е увеличил със 160 хиляди души и така общо напусналите страната са вече близо 1 милион и 400 хиляди. В България досега са влезли 25 хиляди украински граждани, сочат данните на Граничната полиция.

От днес има редовни автобусни линии за български граждани и граждани от бесарабски произход от румънско-украинската и молдовско-румънската граница до Варна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама