Интересни факти за предвестника на пролетта

19:25, 01 мар 22 / Любопитно 25 2402 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

На празничния първи март от Българското дружество за защита на птиците разказват интересни факти за белия щъркел. Чакаме го всяка година, за да дойде пролетта.

Когато хващат своята плячка, щъркелите са способни да затворят клюна си за 25 милисекунди – една от най-бързите реакции на гръбначно животно.

В края на август белите щъркели се събират и заедно поемат на 20 000-километрово пътешествие през Турция, Египет, Судан, Кения, Танзания, Мозамбик, Замбия, Зимбабве, Ботсвана с финал Намибия и Южна Африка.

Пътуването на отиване отнема на птиците около 50 дни, а наобратно преминават същото разстояние двойно по-бързо – за 26 дни.

През 2015 г. се състоя седмото международно преброяване на белия щъркел. Броят на отчетените двойки у нас тогава бе 5825.

Белият щъркел е национална птица на Полша и Латвия.

Два бели щъркели живеят в Столичния зоопарк, защото не могат да летят и да оцеляват в дивата природа. Те са спасени и лекувани. Единият е получен от спасителния център за диви животни в Стара Загора, а другият - от ветеринарна клиника „Син кръст“ в София.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама