Втори ден руска инвазия: Ракетен обстрел в Киев и над 130 загинали

07:17, 25 фев 22 25 1979 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Започна вторият ден на инвазията на Русия в Украйна. Поне два големи взрива е имало тази нощ в Киев.

„Ударите срещу Киев с крилати или балистични ракети отново започнаха. Чух две силни експлозии“, написа в профила си в Телеграм заместник-министърът на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко.     

Жилищен блок в украинската столица гори. Кметът Кличко заяви, че сградата е ударена от ракета. Има ранени, а блокът е заплашен от рухване.

Самолет е паднал в един от южните квартали на града. Медии пишат, че това е руски самолет, който е бил свален и се е разбил в жилищен район, източно от Днепър. Тази информация не е потвърдена от независими източници.

„Нямаше друг начин да защитим Русия“: Путин започна война с Украйна

Междувременно продължават сблъсъците по цялата територия на страната. Загинали са над 130 души - военни, както и мирни граждани. Над 300 души са пострадали, обявиха властите в Украйна.

След като изстреля повече от 160 ракети по над 80 цели в Украйна, Русия започна мащабна наземна операция. Войски влязоха в съседната страна от север, изток и юг, пише Нова телевизия.

Съобщава се за сблъсъци и загинали в редица градове. Ключова изглежда операцията на руснаците на летище недалеч от Киев. Товарната авиобаза беше превзета от руски командоси. Целта вероятно е тя да бъде използвана като плацдарм, за да кацнат още руски войници и техника.

Украинските части се сражават с руснаците, като дори медиите писаха, че са си върнали контрола над летището. От Съединените щати обаче заявиха, че тяхното разузнаване сочи, че руските войски са още по-близо до Киев.

Хронология на конфликта: Как се стигна до войната в Украйна?

Това беше отчасти причината за обръщението на президента Володимир Зеленски, който заяви, че руснаците планират да го убият, а украинците могат да разчитат само на себе си. „Оставам в столицата. Семейството ми е в Украйна, децата ми са в Украйна. Семейството ми не сме предатели. Те са граждани на тази страна. Къде точно се намират, нямам право да кажа. Според информацията, която имам, врагът ме е определил като „цел номер 1“. Семейството ми е „цел номер 2“. Те искат да нанесат удар по Украйна, като унищожат държавния глава”, каза той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама