„Нямаше друг начин да защитим Русия“: Путин започна война с Украйна

20:20, 24 фев 22 25 5408 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Минути след 5.00 часа московско време (4.00 часа българско) президентът на Русия Владимир Путин обяви началото на специализирана военна операция в Донбас, Източна Украйна.

В телевизионно обръщение Путин призова украинските военни да сложат оръжие и да напуснат зоните на бойните действия. Той предупреди, че Русия ще отговори решително на всеки опит за външна намеса в Украйна, предаде БНР.

Преди това лидерите на сампровъзгласилите се Донецка и Луганска републики официално поискаха военна помощ от Русия, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. По думите на Путин „целта на операцията е да защити хората, които в продължение на 8 години са подлагани издевателство и геноцид от страна на киевския режим“.

Руският президент обяви още, че ще се стреми „демилитаризация“ и „денацификация“ на Украйна и ще изправи пред съда онези, „които са извършили многобройни кървави престъпления против мирните жители, включително руски граждани“.

В същото време Путин увери, че няма намерение да окупира територията на Украйна. И за пореден път изложи тезата си, че разширяването на инфраструктурата на НАТО и военното усвояване на територията на Украйна е неприемливо за Русия. Според руския лидер създаденият от САЩ по техен образ и подобие блок е „империя на лъжата“. 

„Нямаше друг начин да защитим Русия“

По-късно Путин оправда действията си, като заяви, че не е имало друг начин да защити Русия, освен да нападне Украйна, тъй като предишните опити не са дали резултат. Той също така обяви, че Русия остава част от световната икономика. „И в тази връзка, докато е част от нея, ние няма да навредим на системата, от която самите ние се чувстваме част“, заяви държавният глава на среща с представители на руската бизнес общност.

Той подчерта, че партньорите на Русия на Запад „трябва да разберат, а не да си поставят задачата да ни изтласкат от тази система. Въпреки това той е убеден, че тези ограничения ще се случат.

Хронология на конфликта: Как се стигна до войната в Украйна?

Военната операция ще продължи, колкото е необходимо

Военната операция срещу Украйна ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо, в зависимост от нейните „резултати“ и нейната „целесъобразност“. В идеалния случай Украйна трябва да бъде освободена и прочистена от нацистите, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков, предаде АФП.

По думите му Москва има за цел да наложи „неутрален статут“ на Украйна, нейната демилитаризация и елиминирането на „нацистите“, каквито според него има в страната. Продължителността на операцията ще бъде определена от главнокомандващия въоръжените сили, президента Владимир Путин, допълни Песков, цитиран от БТА.

Жертвите и ранените в Украйна се увеличават

Той добави, че руснаците подкрепят военните действия на страната си. Песков увери, че Москва не се опитва да извърши „окупация“ на Украйна и че бъдещето остава „въпрос на избор на украинския народ“.

Украйна въведе военно положение, Зеленски сравни Путин с Хитлер

Украйна въведе военно положение. Предложениято на президент Володимир Зеленски бе прието от Върховната Рада, съобщава Нова телевизия, като се позовава на Би Би Си.

Зеленски призова сънародниците си да запазят спокойствие и да останат по домовете си. Часове преди началото на руската атака, той се появи по телевизията в Украйна. Но вместо към украинския, се обърна към руския народ.

„Вашите лидери одобриха войската ви да тръгне напред, в земите на друга страна. И тази стъпка може да даде начало на голяма война в Европа. Със сигурност знаем, че нямаме нужда от война - нито студена, нито гореща, нито хибридна. Но ако бъдем нападнати от войска, която се опитва да отнеме страната ни, свободата ни, живота ни и живота на нашите деца, ще се защитаваме. Когато настъпвате срещу нас, ще виждате лицата, не гърбовете ни. Войната е голямо бедствие, което има огромна цена. Вече никой няма да е в безопасност. И кой ще страда най-много? Хората! Кой не иска войната най-силно? Хората! Кой може да я спре? Хората! Има ли такива хора сред вас? Сигурен съм че има", заяви Зеленски.

Президентът на Украйна сравни руското нахлуване в страната му с военните кампании, проведени от нацистка Германия по време на Втората световна война.

Русия нападна Украйна по страхлив и самоубийствен начин, както нацистка Германия по време на Втората световна война“, заяви украинският президент в онлайн брифинг.

Той призова жителите на Русия да излязат на протести срещу войната в Украйна, а украинците да разказват на познатите си истината за случващото се в страната.


В поредно си изявление украинският президент Володимир Зеленски отправи и предупреждение към ЕС: „Ако не ни помогнете днес, утре войната ще е пред вашата врата“.

Тази вечер след 20 ч., българско време, в Брюксел се събира Европейският съвет да реши последно за санкциите срещу Русия. Има спекулации, че и Путин ще бъде влючен в санкционния списък. Зеленски съобщи, че е разговарял с Франсоа Макрон и са обсъдили Русия да бъде изключена от международната система за разплащане SWIFT и зоната без полети над Украйна, пише „Сега“.

Чернобилската АЕЦ и военно летище до Киев вече са под руски контрол

Междувременно руснаците завзеха чернобилската АЕЦ и военно летище до Киев. 

Летището се намира в покрайнините на Киев - на около 30 км от центъра на украинската столица. Руски хеликоптери обстрелват летището. Украинското вътрешно министерство потвърди, че един руски хеликоптер и три други хеликоптера са били свалени в района на Киев. Съобщава се и че в столицата и в Лвов са прозвучали сирени за въздушно нападение, пише offnews.bg.

Руските части са нахлули от Беларус и в зоната на Чернобилската АЕЦ. След ожесточена битка контролът ни над Чернобилската АЕЦ беше загубен. Не е ясно какво е състоянието на съоръженията на бившата Чернобилска атомна електроцентрала и складовете за ядрени отпадъци. Невъзможно е да се каже, че атомната електроцентрала в Чернобил е безопасна. Това е една от най-сериозните заплахи за Европа“, съобщиха от президентството на Украйна. 

Войниците от националната гвардия на Украйна оказваха ожесточена съпротива, предаде УНИАН, цитирайки съобщение на съветника на министъра на външните работи Антон Геращенко. Ако в резултата на ударите на руската артилерия хранилището бъде разрушено, радиоактивният прах може да покрие териториите на Украйна, Беларус и страните от ЕС“, написа Геращенко.

Под руски контрол са и няколко селища и прелеза през Днепър в Херсонска област.

Киев въведе комендантски час

Междувременно градските власти в Киев въведоха комендантски час от днес, съобщи в Telegram кметът на украинската столица Виталий Кличко. Той ще бъде в сила от 22:00 до 7:00 ч.

„Това е принудителна стъпка, но в настоящите условия на военна агресия и военно положение, е необходима за сигурността на жителите на столицата“, отбеляза той, цитиран от Нова телевизия.

По време на полицейския час общественият транспорт няма да се движи, а метростанциите ще бъдат достъпни денонощно като убежища. Придвижването ще бъде възможно за определени категории граждани с документи.

„Моля всички киевчани да се приберат навреме у дома. Ако е абсолютно необходимо да се придвижвате из града по време на полицейския час, особено работниците от смените на предприятията от критичната инфраструктура, е задължително да имате документи за самоличност“, добави Кличко.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама