„Какво бих направил аз“: Борисов с препоръки към властта за войната в Украйна

12:01, 24 фев 22 25 3345 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Спешно обединение на целия експертен потенциал на България – в управлението и опозицията, и хуманитарен коридор за украинските българи. За това настоя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на брифинг във връзка с войната в Украйна.

В 21 век доживяхме в мирна Европа да има военни действия. Войната е факт, да бъдем единни“, призова Борисов.

Путин започна война с Украйна

Бившият премиер, който сега е в опозиция, използва момента да даде препоръки на новата власт и да каже какво би направил той на мястото на управляващите. Той препоръча да се изготви план за това как ще компенсираме потенциално проблемните доставки на горива, стомана, лекарства, торове и други стоки, а и как ще работи банковата система.

По думите му „дипломацията трябва да продължи да работи, защото бежанската вълна ще се насочи към България, ще обеднеем, а още нямаме план за възстановяване“. 

Няма друг начин за демократичната общност освен санкциите, ако Меркел беше канцлер, това нямаше как да се случи. Затова казвам решителни действия и санкции, за да се спре Москва, това бих направил аз. Много работи щяхме да направим и съм го демонстрирал много пъти“, каза Борисов и даде за пример как се е справял с бежанския поток.

Борисов припомни, че Радев е щял да ходи на парада в Москва и го призова и сега да отиде. „Но когато си казал, че Крим е руски трудно се ходи“, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Борисов все пак поздрави президента и правителството за бързата реакция и обеща подкрепа. Той обаче отправи критика към парламента, че се бавили с декларация по казуса и че „се пазарят“ дали в документа да има думата „санкции“.

„За съжаление се оказах лош пророк. Говорил съм го отдавна, че военните действия ще започнат след олимпиадата. Критикувал съм правителството и президента, но те реагираха правилно. Управляващите и президентът трябва да знаят, че могат да имат подкрепа в наше лице“, заяви Борисов по повод провелата се днес извънредната среща при президента във връзка с войната в Украйна.

Радев: Търсим варианти да не спрат доставките на петрол и храни

„Притеснява ме това което се случва в парламента, че две от партиите не искат да включат в декларацията думите санкции. Не мога да си представя, когато светът и ЕК обяви два листа санкции, ние се пазарим дали да има думата санкции“, добави той.

Борисов отправи критики и към военния министър Стефан Янев, който по-рано днес обяви, че е рано да се слагат етикети на руските действия спрямо Украйна. „Както и да се опитват да го наричат, това е война. Все едно да бомбардират Бояна, Варна, Стара Загора и ние да казваме, че е някаква военна операция. Това е война по цялата територия на суверенна държава“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Янев: Да не бързаме с етикета „война“

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:15, 24 фев 22

.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама