Сагата „Барселонагейт“: Прокуратурата превежда над 200 страници от два езика

15:56, 15 фев 22 / Политика 25 1715 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Специализираната прокуратура е изготвила и изпратила две европейски заповеди за разследване по казуса „Барселонагейт“, съобщиха от държавното обвинение. Европейското бюро на „Евроджъст“ в България е сезирало испанското бюро на организацията.

В понеделник в спецпрокуратурата са изпратени 219 страници на испански език по повод европейска заповед за разследване. Разпореден е незабавен превод на документа. Другата заповед за разследване е в процес на изпълнение. 

Испански доклад за изпрани 5 млн. евро в „Барселонагейт“: Борисов отрича

„Във връзка с разпространената в медиите информация от страна на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, че в МВР е получена информация от испанските власти за „Барселонагейт“, наблюдаващият прокурор е изискал да бъдат предадени всички материали от испанските власти до 11 февруари. Към настоящия момент в прокуратурата не е постъпвала никаква информация от МВР“, каза говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев, цитиран от bTV.

Наблюдаващият прокурор е изискал информация и от ДАНС по казуса. Те са предали 26 страници материали на английски език, но в тях не е посочен източникът на данните или институцията, която ги е съставила.

Образуваха досъдебно производство по „Барселонагейт“

И на този документ се прави на български език. От държавното обвинение не се ангажираха със съдържанието на двата документа, преди да има официален превод, както и дали има данни за престъпление.

Информацията от Испания е основополагаща. Твърденията са за пране на пари, извършено на територията на Кралство Испания. Необходима ни е информация като разкриване на банкова тайна – именно от Кралство Испания. Проведени са разпити на всички свидетели, които се споменават по досъдебното производство“, обясни Кръстев и потвърди, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е разпитан в качеството му на свидетел.

Наказателно производство по темата се води само в България. Такова е имало и в Испания, но е прекратено, обясниха още от спецпрокуратурата.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама