Образуваха досъдебно производство по „Барселонагейт“

13:19, 20 юли 21 25 2535 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство по казуса „Барселонагейт“, съобщиха на специален брифинг. Разследва се пране на пари.

Първоначално е образувана предварителна проверка по случая, която е прераснала в досъдебно производство. Шефът на спецпрокуратурата Валентина Маджарова коментира, че бившият премиер Бойко Борисов е бил разпитван по време на проверката, но не и в хода на разследването.

Прекратено ли е разследването „Барселонагейт“?

Маджарова каза още, че дела не се образуват срещу лица, а за данни за престъпление. „Не е нужно да има неопровержими доказателства за вина на лице, а за наличие на престъпление“, каза тя, цитирана от bTV.

Скандалът, станал известен като „Барселонагейт“, избухна през 2020 г. след медийни публикации в испанската преса, а след това и у нас. В него е замесено името на бившия премиер Бойко Борисов. Прокуратурата се самосезира по публикация на испански вестник, свързана с имоти и фирми в Барселона, която властите там проверяват във връзка с пране на пари. Според изданието те разследват дали Борисов е свързан с международна схема за пране на пари, през което в Испания са влезли 5 млн. евро от 2013 г. Това е станало през две фирми, свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева. В началото на юли Испанската специализирана прокуратура прекрати разследването и то е прехвърлено изцяло към българската прокуратура.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама