САЩ премества посолството си от Киев в Западна Украйна

09:16, 15 фев 22 25 1843 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Съединените американски щати (САЩ) преместват посолството си в Украйна от Киев в западния град Лвов. Това съобщи държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, като причината са съображения за сигурността на персонала.

Президентът свиква КСНС заради Украйна

Това се случва на фона на продължаващото напрежение, свързано със струпването на над 100 хил. руски войници и техника по границата с Украйна. По северната ѝ граница има и струпани и беларуски военни сили. Това породи съмнения от страна на Запада, че се готви инвазия, но към момента от Кремъл отричат да имат подобни намерения.

„Екипът ми и аз непрекъснато преразглеждаме ситуацията със сигурността, за да определим кога предпазливостта изисква преместване“, каза Блинкен. Предвид този факт сме в процес на временно релокиране на дейностите на нашето посолство в Украйна от Посолството в Киев в Лвов поради драматичната драматично ускоряване на натрупването на руските сили, изтъкна той. 

Украйна не вижда смисъл да затваря небето си

Повечето членове на персонала вече са получили наредба да напуснат Украйна, а американските граждани в страната бяха посъветвани да направят същото. „Посолството ще остане ангажирано с украинското правителство“, увери още Блинкен. „Също така продължаваме интензивните дипломатически усилия за деескалиране на кризата“, посочи той, цитиран от „Свободна Европа“.

Вчера Москва изяви желание да продължи разговорите със Запада за успокояване на кризата около Украйна. Днес предстои и посещение на канцлера на Германия Олаф Шолц в Москва, ден след посещението му в Киев. Тогава Шолц призова за спешна деескалация и сериозен диалог по темата за сигурността в Европа. За пореден път той изрази подкрепата на страната си към Украйна, но и потвърди, че Берлин ще изпрати само финансова, но не и военна помощ за Киев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама