Украйна не вижда смисъл да затваря небето си

17:45, 13 фев 22 25 2346 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Украйна не вижда смисъл да затваря въздушното си пространство на фона на напрежението с Москва, обяви високопоставен украински служител, след като Съединените щати предупредиха, че Русия може да нахлуе в източноевропейската нация по всяко време и един от вариантите е операцията да започне с въздушни удари.

Москва категорично отрича да има подобно намерение, докато от Западна Русия се множат съобщенията за пристигащи атакуващи хеликоптери Ka-52 и Mи-24, както и Mи-8, използвани от десантни части.

Холандският превозвач KLM заяви в събота, че ще спре да лети до Украйна, а германската „Lufthansa“ - че обмисля спиране на полетите. Украинската „SkyUp“ потвърди в неделя, че е трябвало да отклони един полет към Молдова, след като собственикът на наетия самолет му е забранил от Ирландия да влезе във въздушното пространство на Украйна.

„Най-важният момент е, че самата Украйна не вижда смисъл да затваря небето. Това е глупост. И според мен донякъде прилича на частична блокада“, изтъкна Михаил Подоляк, съветник на началника на кабинета на украинския президент, цитиран от „Ройтерс“. 

Ако определени въздушни превозвачи решат да преконфигурират графика на полетите, това със сигурност няма нищо общо с решенията или политиките на нашата държава“, каза той пред агенцията, цитирана от „Дневник“.

Покритието на застрахователни компании за Украйна спира да работи

От понеделник въздушното пространство на Украйна реално ще бъде затворено за въздушен трафик заради действията на западните застрахователни компании, съобщава Strana.ua, позовавайки се на свои източници.

Нито един самолет няма да излети към или от Украйна от около средата на деня в понеделник“, казва представител на застрахователна компания пред медията, цитирана от в. „Сега“.

САЩ изпращат у нас делегация заради Украйна

Най-големите застрахователи от Обединеното кралство, които презастраховат други международни компании, изпратиха днес официално съобщение до всички световни собственици на самолетни компании, че застрахователното покритие в Украйна за всеки самолет спира да работи след 48 часа.

Собствениците на частни самолети също са получили уведомления, че в рамките на 48 часа застрахователните гаранции за летателните машини ще бъдат оттеглени, поради което самолетите трябва да напуснат Украйна преди изтичането на този срок. В близко бъдеще по-голямата част от самолетите трябва да бъдат преместени от територията на Украйна, тъй като всички те са на лизинг. 

България и редица държави призоваха гражданите си да напуснат Украйна

До този момент 30 страни препоръчаха на своите граждани да напуснат Украйна, сред тях е и България. Останалите са: САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, Германия, Нидерландия, Япония, Южна Корея, Израел, Черна Гора, Норвегия, Литва, Латвия, Естония, Финландия, Белгия, Кувейт, Ирак, Италия, Испания, ОАЕ, Саудитска Арабия, Швеция, Словения, Йордания, Палестина, Мароко, Люксембург и Румъния.

Засега няма постъпили искания от българи за евакуация оттам

Външният министър Теодора Генчовска е сформирала кризисен щаб, който следи ситуацията в и около Украйна и ако се наложи ще започнем евакуация на български граждан“, съобщава директорът на пресслужбата на дипломатическото ни ведомство Митко Димитров пред БГНЕС.

Има план за евакуация на българи при евентуална война, но той е обект от секретен вид и не може да бъде разкрит на този етап. „Ако се случи ескалация на напрежението, ние моментално ще въведем протокола за евакуиране, но поради съображения за сигурност не мога ви кажа какви ще бъдат нашите действия“, добавя Димитров.

Искам още веднъж да приканим българските граждани, които се намират на територията на Украйна да напуснат страната, българските граждани да не пътуват натам. Надявам се, че дипломатическите усилия ще доведат до деескалация на напрежението, това е в интерес на абсолютно всички“, казва Димитров.

Засега обаче той посочва, че „в Министерството на външните работи няма постъпили искания от български граждани, които искат да бъдат евакуирани“„Близо 40 души са се регистрирали на интернет платформата във външно министерство, като са оставили актуални телефони и къде точно се намират, като локация в Украйна, за да имаме директен контакт с тях“, допълва директорът на пресслужбата на дипломатическото ни ведомство.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама