Заплаха спря вноса на авокадо в САЩ

19:40, 14 фев 22 / Любопитно 25 2135 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Съединените щати преустановиха вноса на авокадо от западния мексикански щат Мичоакан, след като американски инспектор получи телефонни заплахи, съобщиха мексиканските власти.

Губернаторът на Мичоакан Алфредо Рамирес Бедола се е свързал с посолството на САЩ в Мексико сити, за да потърси решение и да възобнови износа, се казва в съобщение на местните власти. Службата за инспекция на животните и растенията на САЩ обяви, че е „решила да спре до второ нареждане дейностите по инспекция на авокадо в Мичоакан“, става ясно от изявление на федералното правителство.

5 любими храни, които са застрашени от изчезване

Решението е взето, след като един от служителите на агенцията, който е инспектирал експортни пратки в град Уруапан, „е получил заплашително обаждане на служебния си мобилен телефон“, съобщиха от мексиканската агенция, която контролира износа на селскостопански продукти.

Според правителството този уикенд федералните и щатските власти, заедно с американските служители в Мичоакан, са водили разговори с полицията за засилване на мерките за сигурност.

Мичоакан е най-големият производител на авокадо в света, като 85% от реколтата се изнася за САЩ.

Той обаче е и един от най-силно засегнатите мексикански щати от насилието, свързано с организираната престъпност, чиито жертви понякога стават и производителите на авокадо, които се сблъскват с кражби, нападения и изнудване.

През 2019 г. Съединените щати предупредиха, че обмислят да преустановят покупките на мексиканско авокадо заради ситуацията със сигурността в страната, припомня БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама