Франция забрани „Конвоите на свободата“

15:05, 10 фев 22 25 2190 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Парижката полиция забрани демонстрация на шофьори на камиони срещу антиковидните мерки, предадоха Франс прес и ДПА.

С цел опазването на обществения ред демонстрациите и блокиранията, планирани за уикенда и вдъхновени от подобните протестни акции в Канада, ще бъдат забранени в столицата, съобщиха от полицейската префектура на Париж. Те предупреждават, че ще предприемат сериозни мерки, ако забраната бъде нарушена.

Служители на реда ще имат за задача да предотвратяват блокирания на улици и нарушителите ще бъдат санкционирани с тежки глоби, а на превозните им средства ще бъдат поставяни скоби, пише bTV.

Няколко „конвоя на свободата“, както се наричат участващите в протестната акция, вече потеглиха вчера към Париж от Южна Франция.

Сблъсъци пред парламента в Нова Зеландия 

Новозеландската полиция е пристъпила към силово премахване на протестния лагер пред сградата на парламента срещу задължителните ваксинации срещу коронавирус и противоепидемичните мерки. Арестувани са над 50 души, предаде „Ройтерс“

Протестиращите лагеруват на моравите пред сградата от три дни. Председателят на парламента Тревър Малард обаче е наредил палатките им да бъдат премахнати, пише „Ню Зийланд хералд“, цитиран от „Mediapool“.

„Конвой на свободата“ се отправя към Париж

Когато полицията е започнала да разпръсква демонстрантите, бързо се е стигнало до сблъсъци. Протестиращите са биели барабани и са крещели към полицаите. Някои дори са хвърляли по тях празни пластмасови бутилки. Според очевидец в един момент множеството е започнало да напира срещу загражденията, но служителите на реда са издърпали протестиращи и са ги повалили на земята. На десетки са били поставени белезници и са били отведени на фона на възгласи „Засрамете се!“.

Много протестиращи твърдят, че са ваксинирани, но въпреки това са против задължителното ваксиниране. Те са държали плакати с надписи „Свобода“, „Оставете децата ни на мира“ и „Оставете ме да работя“. Някои от тях споделят, че може да загубят препитанието си заради противоепидемичните мерки. „Губим работата и живота си заради тези задължителни ваксинации и ограничения“, отбелязва Адам, който е дошъл от Палмърстън Норт, на около 140 км на север от Уелингтън. Той обвинява премиера Джасинда Ардърн, че е обърнала гръб на сънародниците си.

Гранични блокади и арести на протеста в Канада

Полицията заяви, че на арестуваните ще бъдат повдигнати обвинения. Властите призовават собствениците и водачите на автомобили, които са блокирали улиците в района на парламента, да ги преместят, в противен случай те щели да бъдат принудително премахнати оттам.

По данни на „Ройтерс“ към 14:45 часа местно време в района са останали около 1000 протестиращи, които са отказали да се подчинят на разпорежданията на полицията да напуснат.

Според премиера Ардърн протестиращите не отразяват мнението на мнозинството новозеландци. „Всъщност всеки от нас иска да продължи напред. Работим много усилено, за да бъдем във възможно най-добрата позиция да го направим“, изтъква тя пред репортери при посещение във ваксинационен център в Окланд. Ардърн призна правото на всеки новозеландец да протестира, но заяви, че това не трябвало да става, като се нарушава животът на другите.

Протестът в Канада вдъхнови блокади в Австралия и Нова Зеландия

Припомняме, че вдъхновени от демонстрациите на водачите на камиони в Канада, стотици новозеландци блокираха улиците около парламента в столицата Уелингтън с камионите, кемперите, колите и мотоциклетите си. Участниците в „Конвоя на свободата“ на протестиращите пристигнаха във вторник от всички точки на Нова Зеландия и се събраха пред сградата на парламента.

Нова Зеландия въведе едни от най-строгите мерки в света за борба с пандемията, които са в сила вече 2 години. При население от 5 милиона души потвърдените случаи на коронавирусна инфекция от началото на пандемията са малко над 18 000, а смъртните случаи са само 53. Около 94% от имащите право на ваксинация са имунизирани, като задължителна ваксинация се изисква за някои професии на първа линия. Но ограниченията предизвикаха недоволството на много хора заради изолацията и строгите правила за социална дистанция. Тъй като границите все още са затворени, десетки хиляди живеещи в чужбина новозеландци са откъснати от семействата си, а туризмът изнемогва.

Протестът в Канада: В Отава е обявено извънредно положение

В Канада всеки, който прегражда улици, ще се третира като престъпник

Междувременно продължават протестите с камиони и автомобили, блокирали канадската столица Отава с искания за отмяна на задължителната ваксинация срещу Covid-19 при преминавана на канадско-американската граница. 

В Канада премиерът Джъстин Трюдо нарече протестите срещу Ковид мерките, които продължават вече втора седмица, неприемливи. Господин председател, не можеш да спреш пандемията с блокади. Не можеш да я спреш със заповеди, нито със законодателство. Тя може да бъде спряна, когато се разчита на науката, като се предприемат мерки за общественото здраве и чрез ваксинация! Точно върху това се фокусирахме през последните две години. И дори канадците да са изморени и нетърпеливи всичко да приключи, ние ще бъдем до тях, ще продължим да ги подкрепяме и ще правим всичко възможно пандемията да свърши, каза министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо.

Според него протестиращите застрашават и икономическото възстановяване на Канада, защото е блокиран мост, който свързва страната със САЩ.

От полицията предупредиха, че всеки, който прави опит да прегражда улици или помага на трети лица затова, ще бъде третиран като престъпник и ще последват арести.

САЩ също подготвят мащабни протести

Шофьорите на камиони в САЩ също подготвят мащабни протести. Това е предупредило Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, съобщи вестник The Hill

Министерството получи съобщения, че шофьорите на камиони планират да блокират пътища в големите градове в САЩ в знак на протест срещу задължителните ваксини, се казва в изявление на министерството, цитирано от публикацията.

Според агенцията протестите може да започнат в Калифорния в средата на февруари, оттам колоната от камиони вероятно ще се отправи към Вашингтон, а към нея могат да се присъединят шофьори от Канада, пише БГНЕС.

Ако стотици камиони се слеят в голям градски район, има потенциал за сериозни проблеми в транспорта, които ще засегнат федералното правителство, търговските съоръжения и службите за спешна помощ поради задръствания и възможни ответни протести, смятат от министерството.

Вашингтонската полиция съобщи в свое изявление, че за момента не са получавали заявки за подобни протести, но е наясно какъв транспортен хаос ще настане.

Междувременно „Европейски конвой на свободата“ възнамерява да блокира Брюксел на 14 февруари и да организира многохиляден протест, съобщава изданието „Политико“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама