Протестът в Канада: В Отава е обявено извънредно положение

08:28, 07 фев 22 / Свят 25 2366 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Кметът на канадската столица Отава Джим Уотсън обяви извънредното положение заради безпрецедентната блокада от камиони, която парализира града вече 10 дни.

„Това представлява сериозна опасност и заплаха за сигурността на гражданите. Имаме нужда от помощ от другите държавни власти, каза кметът, без да пояснява какви мерки предвижда. По-рано в неделя той каза, че демонстрантите са повече от полицаите и вече контролират ситуацията.

Протестът срещу COVID мерките в Канада продължава

„Конвоят на свободата“ започна като протест срещу изискването за ваксинация за международните шофьори, но се превърна в движение срещу мерките за овладяване на пандемията на правителството на Джъстин Трюдо.

Правителството засега не отговаря на демонстрантите. В неделя полицията постави барикади и започна да събира информация, която „ще бъде използвана в криминални разследвания“.

Властите обявиха също, че няма да позволят да се внасят туби с гориво, с които да бъдат зареждани стотиците големи камиони, блокиращи центъра на града.

„Конвой на свободата“: Хиляди камиони на протест в Канада срещу COVID мерките

Протестиращите са блокирали Отава вече 10 дни. Някои от тях веят нацистки знамена или такива на Конфедерацията. Други казват, че искат „да разпуснат“ правителството. Демонстрантите казват, че няма да си тръгнат, докато изискването за задължителна ваксинация на международните шофьори не отпадне. Министърът на обществената сигурност Марко Медичино каза в неделя, че правителството няма да отстъпи. „Ние поставихме въпроса за задължителните ваксини на изборите през 2021 и сега просто изпълняваме обещанието си към канадците“, изтъкна той пред CBS.

Блокадата разчита на добре организирани доставки на продукти, мобилни бани, полеви кухни, дори и надуваеми замъци за скачане на деца. Организацията разчита на финансиране от симпатизанти в Съединените щати, каза полицията. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и шефът на „Тесла“ Илон Мъск подкрепиха протестите, предаде „Ройтерс“, цитиран от „Свободна Европа“.

Полицията вече обвини четирима за престъпления от омраза и започна разследвания за заплахи към публични фигури. Американското ФБР оказва съдействие на канадските власти.

Премиерът Джъстин Трюдо е в самоизолация заради положителен резултат за COVID-19. Той каза, че няма да използва армията срещу протеста. Според него конвоят представлява „миниатюрно малцинство“ и правителството няма да се уплаши.

Близо 90% от международните шофьори и 70% от населението на Канада вече са ваксинирани с по две дози.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама