„Конвой на свободата“ се отправя към Париж

17:11, 09 фев 22 / Свят 25 2395 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Французите, които се противопоставят на ваксинационните сертификати в страната, планират да участват в протести в Париж, вдъхновени от така наречения „Конвой на свободата“ в Канада, пишат френските организатори в социалните медии, цитирани от „Euronews“.

Групата планира да изпрати шест конвоя в Париж от различни части на Франция, включително от Ница и Страсбург. Участниците ще тръгнат със собствените си автомобили и ще се срещнат с конвоите по пътя към Париж. Плановете, публикувани онлайн, показват, че някои групи планират да направят спирки по съответните си маршрути и да пристигнат във френската столица в петък.

Гранични блокади и арести на протеста в Канада

Протестиращите във Франция черпят вдъхновение от протестното движение на шофьорите на камиони в Отава, Канада, които протестират срещу изискванията за задължителна ваксинация за презгранично пътуване. Оттогава към тях се присъединиха и демонстранти, които нямат нищо общо с асоциацията на канадските превозвачи, и парализираха Отава, както и главния мост, който свързва Канада със САЩ. На протестите бяха забелязани и крайнодесни с нацистки знамена. 

Протестът в Канада вдъхнови блокади в Австралия и Нова Зеландия

Организаторите на френския конвой на свободата обаче не призовават за блокада на столицата и молят участниците да проявят уважение и да се въздържат от безредие, насилие и агресивно поведение.

Вътрешният министър Жералд Дарманин отбеляза пред френската телевизия BFM, че служителите на реда се подготвят в случай, че „някои хора искат да нарушат свободите на други, особено ако блокират достъпа до столицата“. Френските протестиращи се надяват тяхното движение да им помогне да си възвърнат „свободата“ и „основните права“, които според тях са били отнети заради пандемията от COVID-19 и произтичащите от нея ограничения и правила. Нов закон, приет през януари, изисква от всички лица на възраст 16 или повече години да представят доказателство за ваксинация или документ за скорошно възстановяване от болестта, за да влязат в барове и ресторанти или да използват междурегионален транспорт, пише „Сега“. 

Протестът в Канада: В Отава е обявено извънредно положение

Франция може да се похвали с ниво на ваксиниране, по-високо от средното за Европейския съюз. Според данни за ЕС обаче в страната все още има хора, които се противят на задължителната ваксинация, защото нарушава техните права.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама