Учени откриха Омикрон и сред дивите животни

16:06, 09 фев 22 / Свят 25 2152 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Учени откриха Омикрон и сред дивите животни. През декември и януари изследователи от САЩ идентифицираха около две дузини белоопашати елени, заразени с новия вариант. Това е първото доказателство, че този вариант на коронавируса се разпространява и сред животните, съобщава „Business Insider“.

Заразените елени живеят в окръг Стейтън Айлънд, Ню Йорк, където животните са близо до хората - те живеят в паркове и се разхождат свободно. В действителност обаче географското разпространение на щама може да бъде неограничено. В САЩ има около 30 милиона елени от тази порода.

СЗО: Омикрон не е по-лек и пандемията не е приключила

Други щамове на коронавируса са открити при котки, кучета, порове, норки, прасета, зайци и други животни, които са се заразили от хора. Така например, по данни на Министерството на земеделието на страната, в 15 американски щата масово са заразени с другите щамове на COVID-19 споменатите белоопашати елени.

Учените се опасяват, че елените и другите животни могат да се превърнат в „резервоари“ на коронавируса, дори след като COVID-19 стане ендемичен за хората, подобно на грипа. В най-лошия случай вирусът може да еволюира и мутира при северните елени, след което да се разпространи сред хората като по-смъртоносен вариант, но това развитие е малко вероятно, уверяват изследователите, цитирани от bTV. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама