СЗО: Омикрон не е по-лек и пандемията не е приключила

09:21, 19 яну 22 25 1848 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди световните лидери, че пандемията от коронавируса „далеч не е към края си“.

Той не е съгласен и с предположенията, че новият доминиращ вариант Омикрон протича значително по-леко и е елиминирал заплахата от вируса. Предупреждението му идва на фона на рекорден ръст на новите случаи в някои европейски държави. 

„Не се заблуждавайте, Омикрон води до хоспитализации и смърт и дори по-леките случаи запълват здравните заведения“, каза д-р Тедрос по време на пресконференция в централата на СЗО в Женева. По думите му Омикрон е довел до 18 млн. новозаразени в света през последната седмица

„Особено съм притеснен, че много страни имат ниски нива на ваксинация, а хората са изложени на много по-голям риск от тежко протичане на болестта и смърт без ваксина“, отбеляза той, цитиран от БНР. 

Омикрон вече доминира в страната

Междувременно Франция се смая от рязкото нарастване на броя на заразените от коронавирус, който надмина всички песимистични прогнози - 464 769 души за едно денонощие. В началото на месеца най-големите опасения бяха, че може да се премине границата от 100 000 заразени на ден, но числата надхвърлят всякакви очаквания. През последните седем дни средният брой на заразените надминава 300 000, показват данни на Службата за обществено здраве на Франция. Седмица по-рано средният брой възлизаше на 282 000, пише „Сега“.

В Германия за първи път заразените надвишиха 100 000 за ден. Институтът „Робер Кох“ съобщи днес, че за изминалото денонощие има 112 323 новозаразени, с което общият брой на инфекциите в страната става 8 186 850. Във вторник са регистрирани още 239 смъртни случая, като починалите с ковид-19 от началото на пандемията достигат 116 000.

В Дания също бе регистриран рекорд-  33 493 нови случаи на Covid-19 във вторник, а здравните власти в Италия регистрираха 228 179 новозаразени – с над 83 000 повече от предишния ден. Бразилия също отчете нов рекорд с над 137 хиляди заразени за 24 часа, предишният от 115 хиляди заразени за денонощие бе от юни 2021 г.

 

За сметка на това в други европейски страни броят на новозаразените започва да спада – например в Ирландия и Испания.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:49, 19 яну 22

У нас тепърва започва . Жътвата ще е другият месец .
Няма и да приключи скоро тази пандемия . Ще се появяват нови и нови щамове , а защитата на преболедувалите и ваксинираните ще спада и отново ще се заразяват . Глобалната прогнила кочина не заслужава друго . В крайна сметка някои държави ще се върнат към мерките в началото с които го унищожиха на своята територия и ще се бранят с карантина и тестове от влизащите . Други ще опитат същото , но истински резултат ще има ако всички , абсолютно всички, решат да унищожат напълно със всички възможни и допустими средства този вирус . Това е малко вероятно да се случи в световната кочина . Затова свиквайте с боцкането всяка година по два пъти . https://warofthecrickets.blogspot.com/2022/01/blog-post_17.html

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама