Много от лечебните диети включват извара, защото употребата ѝ съответства на принципите на здравословното хранене. Но освен това здравните специалисти твърдят, че ежедневната консумация на мазна извара помага за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Това разкриха диетологът д-р Михаил Гинзбург и рехабилитаторът Сергей Агапкин в ефира на телевизионния канал „Россия 1“.
„Млечните мазнини съдържат малко количество пентадецилова киселина - колкото повече е тя в кръвта, толкова по-нисък е индексът на телесната маса и по-високо е съдържанието на добрия холестерол“, обясняват лекарите.
Млечните продукти са богати и на метионин - аминокиселина, която регулира метаболизма на мазнините и подобрява възстановяването на съдовата стена.
Специалистите отбелязват също, че изварата с масленост от 5 до 18% процента е богата на витамини, особено на витамини А и D, които са отговорни за усвояването на калция. Въпреки това е добре да се консумират не повече от 150-200 грама дневно, пише БГНЕС.
***
Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!
Добави коментар