Изкуството като благодарност: Ушев подари рисунките си на ангелите-пазители от ВМА

08:55, 19 яну 22 / Култура 25 2456 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След близо половин месец престой в ковид отделението на Военномедицинска академия (ВМА) световноизвестният български аниматор Теодор Ушев вече е в добро здравословно състояние. Той е бил изписан още в петък (14 януари).

Четките на Ушев разказват за престоя му в Ковид отделението

Благодарността към неговите „ангели-пазители“, както самият Ушев нарича лекуващите го медици, изрази чрез мил жест. Той им подари своите рисунки, които твореше докато се бореше с коронавируса. Една от тях е и новата му скица с очите на медицинските работници. За нея аниматорът използва студени цветове. 

Художникът благодари на всички, които са спомогнали за неговото оздравяване с емоционален пост. „Когато направих първата скица на очите на медиците, в болницата, беше по-скоро акт на отчаяно търсене на начин да си помогна да запомня всички тези хора. Сега, когато благодарение на тях, моите ангели-пазители, всичко свърши по най-благополучният начин за мен (напълно здрав, без никакви увреждания на белите дробове), изпитах необходимост да извадя от паметта си истинските им погледи, с истинските имена. И паметта ми проработи. Д-р Кьосева, Д-р Титоренков (който разказваше най-смешните вицове), д-р Шишков, д-р Йорданов, д-р Ганев, с когото си говорехме за Гьоте...Медицинската сестра Дани, онази сестра, която ми казваше, че никой не можел да нарисува очите й, дори синът й, който е художник. Санитарката Нуша. И целият медицински персонал, стажанти, които се грижат неуморно в нечовешки условия за пациентите в Ковид отделенията на болниците в страната. И не на последно място проф. Мутафчийски, който е създал една перфектно организирана болница“, написа Ушев, като изрази надежда те да се познаят. 

В деня на изписването си пък аниматорът изобрази Витоша в красиви златисти багри. 

Припомняме, че навръх Коледа Теодор Ушев бе приет в болница в Кюстендил, а в последния ден от годината бе преместен за лечение във ВМА. Напук на заразата обаче Ушев не спря да твори и да облича в багри своите емоции, които нарече „Пейзажи от Ковид стаята“. Така в продължение на половин месец, всеки ден той публикуваше своите рисунки във Facebooka си. 

Тео Ушев е приет във ВМА с Covid-19

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама