Четките на Ушев разказват за престоя му в Ковид отделението

11:16, 07 яну 22 / Култура 25 1983 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Вече повече от десет дни световноизвестният български аниматор Теодор Ушев се лекува от коварната зараза, покорила света - коронавируса. Навръх Коледа той беше приет в болница в Кюстендил, а в последния ден от годината бе преместен за лечение във ВМА. Напук на заразата обаче Ушев не спира да твори и да облича в багри своите емоции, които нарича „Пейзажи от Ковид стаята“.

В една от последните си публикации, той споделя пъстра картина, в топли цветове, придружена от текст, който гласи: Пейзажи от Ковид стаята. Горящо утро“. 

Вчера пък под картина с преобладаващи студени цветове, той написа: Страх. Поглед на болен човек. Рисунки от Ковид стаята“.

Той нарисува и очите на медиците, които го лекуват, като им благодари в емоционален пост. „Най-тъжното нещо на тази болест, е че дори не можеш да видиш лицата на хората, които са те излекували. Виждаш само очите им. По тях съдиш, дали ти се усмихват, дали са уморени. Всичко минава през тях. Отначало, дори не можеш да се ориентираш кой-кой е. После свикваш. Ти си цял, човек пред тях. А те - те са едни тревожни, но светещи, изпълнени с доброта и грижи очи... Поклон пред тези хора, медицинските работници. Дано ги разпозная някой ден на улицата, когато ги срещна. Затова си позволих да ги нарисувам, за да ги помня“, сподели Ушев. 

За Богоявление също ни поздрави с картина. 

Теодор Ушев е най-награждаваният български аниматор. Миналата година той бе отличен като най-влиятелния аниматор в света за последните 25 години според Международния фестивал за анимирано кино на Каталуния – „Animac“. Той получи и втори почетен медал от Френската академия за кино „Сезар“, след като спечели същата награда за филма „Сляпата Вайша“ през 2018 г. През 2021 година признанието на Ушев е за лентата „Физика на тъгата“ по романа на Георги Господинов, която достигна и до съкратения списък с претенденти за наградите Оскар. Той получи и една от най-престижните награди за анимация в света - „Кристал“, за късометражен филм на международния фестивал във френския град Анси.

Големите успехи на 2021: Женска сила и мъжко остроумие

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама