Ограничете консумацията на сирена

07:40, 13 яну 22 / Любопитно 25 2186 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Сиренето е много полезно през зимата, но не бива да се консумира ежедневно, съветва диетологът Андрей Бобровски.

Много хора отделят важно място на сиренето в менюто си. Този млечен продукт обаче не е подходящ за ежедневна консумация, предупреждава Бобровски, който е кандидат на медицинските науки и доцент в Медицинския факултет на Санктпетербургския държавен университет.

В „необмислени количества“ сиренето може да доведе до развитие на атеросклероза, хипертония и други сърдечносъдови заболявания, както и до уролитиаза.

Здравословни храни, които са вредни в големи количества

Сиренето не е продукт за ежедневна консумация, тъй като е доста калорично, а освен това съдържа лош холестерол", казва лекарят.

Много видове сирене съдържат много сол, която също представлява заплаха за организма. Ако човек не е готов да изключи този продукт от ежедневната си диета, трябва да ограничи консумацията му до определени граници.

Горната граница на консумацията на сирене без вреда за здравето е до 100-150 грама на ден“, уточнява Бобровски. В умерени количества сиренето е здравословно, тъй като съдържащите се в него протеини са „градивен материал“ за организма и укрепват имунната система, продължава лекарят.

„Сиренето е млечен продукт, богат на пълноценни протеини, аминокиселини и с висока степен на усвояемост на тези протеини. Благодарение на добрите протеини сиренето поддържа имунитета, насърчава доброто функциониране на целия организъм, защото протеините са „тухлите“, строителният материал, от който е изградено тялото ни“, напомня той.

Сиренето е източник на витамини от група В, особено на В12. А това е един вид предшественик на хормона на удоволствието, хормона на радостта - серотонин. През зимата, когато нощта е дълга, а светлата част на денонощието - през януари и февруари е къса - витамин В12 нормализира ритъма на съня и действа превантивно срещу депресията, която се свързва с липсата на слънчева светлина“, казва още Бобровски, цитиран от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама