Защо мъдреците израстват толкова късно?

08:00, 09 яну 22 / Любопитно 25 1669 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Премахването на мъдреците вече е традиционно за много хора в края на тийнейджърските години. Но защо те не идват в детството с останалите ни постоянни зъби, чудят се учените.

Отговорът се свежда до развитието на детето. В челюстта на детето няма достатъчно място за появата на мъдреци. Но когато детето расте, челюстта му също расте и има повече място за появата им, сочи проучване, публикувано наскоро в списанието Science Advances.

Въпреки това, в много случаи се оказва, че съвременните човешки челюсти така и не порастват достатъчно, за да могат мъдреците да се появят безпроблемно, поради което отстраняването на мъдреците е толкова често срещано.

Основни грешки при почистване на зъбите

Древните хора са имали меню, пълно с ядки, сурови зеленчуци, дивечово месо и други твърди храни. Спазването на тази диета като дете всъщност удължава челюстта, пише в The Conversation Джулия Боунър, антрополог от Медицинския колеж на Университета на Саскачеван в Канада. Но тъй като хората в индустриализираните нации преминаха към яденето на по-меки храни, вече не се ползва пълния капацитет на челюстта.

Друга причина, поради която мъдреците се появяват в по-късна възраст, е, че дотогава те не са необходими. Когато древните хора смилат или губят кътниците си от твърда храна, мъдреците - третият комплект кътници - заемат тяхното място. „Те са предназначени като резерв за някой, който може да е загубил друг моларен зъб“, казва Стивън Купферман, орален хирург в Лос Анджелис. Но тъй като повечето хора не губят кътниците си като малки деца, мъдреците чакат до зряла възраст, за да поникнат. С други думи, ако сте загубили кътниците си като дете или тийнейджър, вашите мъдреци са програмирани да изникнат, за да запълнят празнината, предаде БГНЕС.

Зеленият чай – най-големият враг на белите зъби

Първият набор от постоянни кътници, които са предназначени за смилане на храна, се появяват за първи път на около 6-годишна възраст, когато детето започва да губи млечните си зъби. Около 12-годишна възраст се появяват вторите кътници, които служат като резервни на 6-годишните кътници. Мъдреците се появяват на възраст от 17 до 21 години. Повечето хора имат 32 зъба, включително четири мъдреци. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама