Прокуратурата: Борисов не всял паника, а повдигнал „дискусия“ за ваксините

16:00, 31 дек 21 / Политика 25 1772 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Софийската градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство срещу бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за разпространяване на фалшива новина заради твърденията му, че у нас се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност.

Сигналът срещу Борисов бе подаден от служебния здравен минситър Стойчо Кацаров в края на октомври заради публичните му твърдения, че в България се поставят ваксини с изтекъл срок на годност. Тогава здравното министерство опроверга твърденията му и обясни, че срокът на годност на на ваксината на Pfizer/BioNtech Comirnaty е удължен официално от 6 на 9 месеца в ЕС. Това бе потвърдено и от бившия здравен минситър Костадин Ангелов, който е сред приближените на Борисов. 

Думите на бившия премиер бяха определени от Кацаров като фалшива новина, а в сигнала до прокуратурата служебният министър обяснява, че изреченото от Борисов е заплаха за националната сигурност.

Къде спи Гешев?

В последния работен ден на годината от прокуратурата обясниха, че срещу Борисов е имало идентичен сигнал от движението „БОЕЦ“, както и още един сигнал, подаден до прокуратурата в Сандански. 

В хода на проверката по сигналите е установено, че 4 броя партиди на доставени ваксини със срок на годност до 30.09.2021 г. са били изпратени в цялата страна. Съгласно официално съобщение на Министерство на здравеопазването: "На 10.09.2021г. след извършена оценка от Европейската агенция по лекарствата в ЕС беше одобрен нов срок на годност на ваксината на Пфайзер при условия на съхранение при свръхниска температура. Срокът на годност за замразен флакон е удължен от 6 на 9 месеца."

Затова наблюдаващият прокурор приел, че изявленията на Бойко Борисов не всяват паника, а са довели до „информираност и обществена дискусия по значим проблем – сроковете на ваксината, които се удължават само с решение на Световната здравна организация“.

Прокуратурата е приела, че „цитираните изявления, които са били верни, не са насочени към накърняване на установените в Република България обществен ред и спокойствие“ и поради това не могат да се определят като престъпление.

Прокуратурата цитира и съдебна практика, с която да обоснове изводите си, че Борисов не е извършил престъпление, сред които и делото срещу настоящия здравен министър Асена Сербезова. Тя бе разследвана и пратена на съд за всяване на паника по време на извънредното положение заради две нейни интервюта по БНР и БНТ, в които говори за възможен недостиг на лекарства. В крайна сметка Сербезова бе оправдана на две инстанции, като прокуратурата сама се отказа от делото срещу нея.

Припомняме, че с обвинения заради своите политически изказвания срещу противоепидемичните мерки се сдобиха лидерите на партиите „Атака“ и „Възраждане“. В началото на месеца Костадин Костадинов се отказа от депутатския си имунитет заради делото. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама