Кацаров сезира прокуратурата за изказване на Борисов

13:44, 28 окт 21 / Политика 25 1992 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров сезира Софийска градска прокуратура относно изказване на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов за ваксините срещу COVID-19, съобщиха от здравното ведомство.

На 24 октомври Борисов в изявление пред медии разпространи следната информация: „Имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност – „Pfizer” – до 30 септември им е срокът на годност“.

Къде спи Гешев?

Кацаров е категоричен, че това изказване влиза в категорията „фалшиви новини“. „В България се прилагат ваксини и лекарства само в срок на годност. Няма лекар или фармацевт в света, който би дал на своя пациент лекарство с изтекъл срок на годност“, пише в сигнала на здравния министър. Той подчертава, че пандемията е не само здравен проблем, а национална криза, засягаща всички сфери от обществения живот.

Разпространението на фалшивата новина, което вероятно е било направено като част от предизборната кампания на Борисов, е обществено опасно деяние, предвид факта, че лицето е бивш министър-председател на България, а в момента е председател на политическа партия ГЕРБ и поради това изказването му може да повлияе на решенията на много хора“, посочва той.

Кацаров твърди, че фалшивата новина може да предизвика тревога у населението и да накара много хора да се откажат от ваксинацията, което ще засегне по неблагоприятен начин здравето и може да коства живота на необпределен брой наши сънародници.

„Считам, че деянието е с висока степен на обществена опасност и предвид това, че е направено в разгара на епидемичната вълна на разпространение не COVID-19, представлява заплаха и за националната сигурност на страната“, пише още Кацаров.

По-късно от ГЕРБ излязоха с официална позиция, в която обвиняват Кацаров за провалената до момента ваксинационна кампания. „Всеки ден престой на Стойчо Кацаров на поста здравен министър вдига степента на обществена опасност заради липсата на адекватни решения по овладяването на епидемичната вълна. Единственият виновник за липсата на навременна информация, че срокът на годност на изтеклите ваксини е удължен, е Стойо Кацаров. Същият е виновен и за провалената ваксинационна кампания до момента, заради която ваксините отлежават във фризерите, а България остава на последно място по ваксинация в ЕС. Припомняме, че именно Бойко Борисов и ГЕРБ сме политическата сила, която най-много е агитирала за необходимостта от ваксинация“, пишат от партията.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама