Учени създадоха биоразградими батерии

08:00, 30 дек 21 / Любопитно 25 1601 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Учени създадоха биоразградими батерии, които след употреба могат безопасно да бъдат заровени в почвата. Тънките като хартия батерии един ден могат да се превърнат в екологично устойчив вариант за захранване на смартфони и гъвкави преносими електронни устройства, съобщава „Стъди Файндс“.

Изследователи от Технологичния университет в Нанянг са разработили цинкови батерии, съставени от електроди, през които електрическият ток напуска или влиза в батерията, отпечатани със ситопечат върху двете страни на парче целулозна хартия, която е подсилена с хидрогел. След като батерията бъде изтощена, тя може да бъде заровена в почвата, където се разгражда напълно в рамките на един месец.

Учени използват портокалови кори за рециклиране на батерии

В експеримент за доказване на концепцията, описан в научното списание Advanced Science, екипът на университета демонстрира как квадрат от отпечатана хартиена батерия с размери 4 на 4 см може да захранва малък електрически вентилатор в продължение на поне 45 минути. Огъването или усукването на батерията не прекъсва захранването.

В друг експеримент, използващ батерия с размери 4 на 4 см за захранване на светодиод, учените показаха, че въпреки отрязването на части от хартиената батерия, светодиодът остава да свети. Това показва, че рязането не влияе на функционалността на батерията.

Учените смятат, че тяхната биоразградима батерия може да бъде интегрирана в гъвкава електроника, като например сгъваеми смартфони, които вече са на пазара, или в биомедицински сензори за наблюдение на здравето, пише БГНЕС.

„Традиционните батерии се предлагат в различни модели и размери, а изборът на правилния тип за вашето устройство може да се окаже труден процес. Чрез нашето изследване показахме по-прост и по-евтин начин за производство на батерии, като разработихме едно голямо парче батерия, което може да бъде изрязано до желаните форми и размери без загуба на ефективност“, обяснява в изявление съавторът на изследването Фан Хунджин, професор от Факултета по физически и математически науки. „Тези характеристики правят нашите хартиени батерии идеални за интегриране във видовете гъвкава електроника, които постепенно се разработват“.

„Смятаме, че разработената от нас хартиена батерия може потенциално да помогне за решаването на проблема с електронните отпадъци, като се има предвид, че нашата отпечатана хартиена батерия е нетоксична и не изисква алуминиеви или пластмасови обвивки за капсулиране на компонентите на батерията“, казва съавторът Лий Сок У, доцент от Училището по електротехника и електроника. „Избягването на опаковъчни слоеве също така позволява на нашата батерия да съхранява по-голямо количество енергия, а следователно и мощност, в рамките на по-малка система“. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама