Учени от Сингапур са измислили как да намалят токсичните емисии при рециклиране на използвани литиево-йонни батерии - с помощта на портокалови кори.
Специалисти от Технологичния университет Нанянг в Сингапур препоръчват употребата на естествени съставки като алтернатива за намаляване на вредите от рецицклирането.
Кога сокът от грейпфрут може да бъде опасен
Има много начини за преработка на батерии, но те обикновено са токсични и вредни за околната среда. Най-опасният е нагряването им до 500 градуса Целзий. При високи температури металите в батериите се стопяват и изтичат, след което се събират за повторна употреба. В процеса се отделят токсични летливи вещества.
Учените обясняват, че използваната смес от киселини и водороден пероксид може да бъде заменена със стрити на прах обелки от цитрусовия плод, смесени с лимонена киселина. Чрез тази технология могат да бъдат извлечени до 90 процента от кобалта, мангана и лития от употребявани литиево-йонни батерии.
Кои са плодовете и зеленчуците, които предпазват най-много здравето
Добави коментар