„Делта гард“ оспорва в съда отнемането на лиценза за охранителна дейност

15:45, 27 дек 21 / Общество 25 1296 Шрифт:
Ирина Иванова

Охранителната компания „Делта гард“ е завела дело срещу заповедта на шефа на националната полиция, с която през ноември бе отнет лиценза ѝ за извършване на частна охранителна дейност, съобщава „Сега“ като се позовава на съдебните регистри. Оспорването на заповедта спира изпълнението ѝ, т.е. докато съдът не се произнесе, „Делта гард“ има право да работи, се казва в публикацията.

Официално: МВР отне лиценза на „Делта гард“

Процедурата по отнемане на лиценза бе открита през октомври на основанието, че собственик, съдружник или управител в дружеството е привлечено като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер. Доскоро Димитър Спасов-Каратиста и Марин Русев притежаваха по 50% от фирмата. От 29 октомври обаче дружеството е еднолична собственост на Марин Русев. По-късно се разбра, че Спасов е бил обвинен в Бургас за самоуправство, осъществено със сила или заплаха.

Административният съд в София вече е насрочил делото за лиценза за февруари догодина. Дотогава Агенцията по вписванията и Районната прокуратура в Бургас трябва да пратят справки в съда. От първата институция магистратите са изискали официална справка, от която да е видно на коя дата Спасов е вписан в Търговския регистър, а след това и заличен като съдружник във фирмата.

От прокуратурата в Бургас е изискана официална справка за това с кое постановление и от коя дата на Спасов е повдигнато обвинение, кога му е предявено и на каква фаза е преписката. „По преценка на наблюдаващия прокурор на съда да се изпрати и копие от постановлението/или поне първа и последна страница, с видна дата на предявяването му на лицето“, пише още в определението си съдия Миглена Николова.

Прокуратурата проверява твърдения за рекет и превземане на бизнес

„Делта гард“ се прочу с разследването на „Антикорупционния фонд“ за бившия следовател Петьо Петров-Еврото и ресторант „Осемте джуджета“. В него асансьорният производител Илия Златанов разказа за схема за изземване на бизнес на компанията му „Изамет“ със съдействието на бивши и настоящи висши представители на прокуратурата. По думите му охранители от „Делта гард“ са го следвали постоянно и са охранявали бизнеса му. Той твърди и че фирмата на Митко Каратиста е охранявала и столичния ресторант „Осемте джуджета“, където Златанов се е срещал с бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров-Еврото. Именно той е посочен от асансьорния производител като основен инициатор на схемата. Малко по-късно се оказа, че „Делта гард“ спира достъпа до завода на Златанов „Изамет“ в Дупница, а след като това се превръща в публичен скандал, достъпът беше възстановен. Междувременно става ясно обаче, че предприятието е разграбено.

Големите кавички

Преди повече от месец тогавашния служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев обяви публично, че е подал сигнали до прокуратурата, че бившият съсобственик на „Делта гард“ Митко Каратиста (Димитър Спасов) го е заплашвал с главния прокурор. Демерджиев каза, че следователят, който го е разпитвал, му е казал, че „елегантно“ е върнат в друга служба и вече се занимава с „тривиални“ дела. Демерджиев свързва това с работата му по сигнала. Прокуратурата не е коментирала. Спасов отрече обвиненията на Демерджиев и го призова да се явят заедно на детектор на лъжата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама