Парад на планети в небето във вечерите около Коледа

20:10, 23 дек 21 / Любопитно 25 1704 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

При ясно небе във вечерите около Коледа ще може да се наблюдава малкият парад на планетите Юпитер, Сатурн и Венера, а също и Меркурий, макар и по-трудно. Събитието привлича вниманието на астролюбителите още от началото на декември, съобщи пред БТА физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с НАО при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“.

Той уточни, че за Източна България подходящото време за наблюдение ще започва от около 17.20 часа, а за Западна - от около 17.40 часа.

Небесната атракция ще бъде видима над югозападния хоризонт. По-ярките от тези три планети - Юпитер и Венера започват да се виждат с невъоръжено око още при здрачаване, а по-слабият Сатурн се открива по-късно - във вече напредналия полумрак.

За разлика от началото на декември, сега към парада се е присъединил и Меркурий, който обаче ще е най-трудно видимата планета - ще бъде много ниско на югозапад, в гаснещото зарево след залеза, каза Маркишки.

Планетите ще се виждат в почти права линия покрай еклиптиката. Най-ярка от тях е Венера. Гледана през телескоп или с мощен бинокъл, тя ще изглежда като тънък лунен сърп - с едва 8% осветен диск.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама