Василев с план да съкрати 30 хил. души от администрацията догодина

19:06, 05 дек 21 / Политика 25 3154 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Предвиждат се 15% съкращения в държавната администрация до края на 2022 г. Това обяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

Става въпрос за около 30 000 души, всеки министър ще трябва да огледа неефективно работещите структури, уточни Василев.

Съкращенията са една от причините новият кабинет да направи промени в предложения от служебното правителство проектобюджет за 2022 г., уточни съпредседателят на ПП, който ще бъде предложен за финансов министър.

До трима директори в държавните дружества

Той каза още, че се предвижда съветите на директорите на държавните дружества да бъдат намалени само до трима души, а не както е сега по петима и седмина души. Василев обаче коментира, че не може заплатите в големи и важни държавни предприятия да се равняват на възнаграждения в администрацията. "За управление на банка или на енергийния холдинг заплатите трябва да са адекватни на тези в частния сектор, иначе не може да се привлекат качествени хора", заяви Василев.

Вдигане на осигурителния таван

Той каза, че въпреки несъгласието на „Демократична България“ ще се запази коефициентът от 2.3 по средната работна заплата при въвеждането на максималния осигурителен доход. „Тази формула няма да увеличи сивия сектор. Истината е, че тази мярка няма да доведе средства от смислена величина – под 100 млн. лв., но така е честно спрямо останалите доходи. Защото за тях данъчната тежест ще расте, а за сектора на информационните технологии няма, ако се запази таванът от 3 хил. лв. за техните осигуровки“, обясни Василев, който се очаква да стане финансов министър.

Няма развитие на икономиката с ниски заплати. Ако инвеститор заради 50 лв. на месец ще напусне страната, по-добре да я напусне, смята още той.

Обвързаност на заплатите на болничните шефове с тези на санитарите

В здравната група се прие да име коефициент между най-ниска и най-висока заплата за всички работещи в болница, която иска договор със здравната каса. Тоест един директор, ако иска да получава заплата от 100 хил. лв., трябва да плаща на санитарите 10 хил. лв., даде пример Василев.

Той отбеляза, че от спирането на течове в митници и от данъци са осигурени към края на ноември 500 млн. лв. повече. Най-голямата събираемост е от складовете за горива със засиления контрол, каза Василев.

„Даваме си ясна сметка, че мерките по сектори са непопулярни, но те са необходими, ако искаме България да се развива по нов начин“, коментира Василев в ефира на bTV.

Коалиционното споразумение е на финала

Той уточни, че всички тези мерки са залегнали в коалиционното споразумение и всички преговарящи партии са се съгласили по един или друг начин с тях.

Очаква се утре да има финален преглед на споразумението, то ще стане публично след подписването, каза Василев. Той потвърди, че очакванията са следващата седмица да бъде излъчено редовно правителство от коалицията между ПП, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

 

 

 

 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама