Пет причини да обичате броколи

18:40, 20 дек 21 / Любопитно 25 1680 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Броколите са не само вкусен, но и много полезен продукт. Диетолозите Дженифър Вайс, Сара Петърнел и Ким Денхаус разказаха пред онлайн изданието „Real Simple“ за петте ползи от чудодейния зеленчук.

Броколите са чудесен избор, защото са с ниско съдържание на въглехидрати, с високо съдържание на фибри и са значителен източник на витамин С и витамин К“, отбелязва Вайс. Ето пет основни ползи, които според диетолозите отреждат достойно място на броколите в менюто ни.

Укрепват имунната система

Броколите съдържат антиоксиданти, които помагат за възстановяването на увредените клетки, така че те да могат по-добре да се противопоставят на различни заболявания и инфекции. „Броколите съдържат два специфични вида силни антиоксиданти: сулфорафани и индоли, които действат като регулатори на детоксикиращите ензими, които защитават клетките“, обяснява Петърнел.

Защо мнозина не обичат броколите?

Защитават сърцето

Когато нивата на холестерола в кръвоносните съдове са високи, могат да се образуват плаки, които да попречат на кръвоносната система. Въпреки това броколите съдържат каротеноиди, които помагат за предотвратяване на натрупването на лоши вещества в организма, които могат да навредят на сърцето.

„Антиоксидантите, които се съдържат в зелените зеленчуци, предотвратяват сърдечните заболявания, като предпазват от стесняване и укрепват кръвоносните съдове. Така намаляват растежа на мастните отлагания по стените на съдовете, които в крайна сметка се превръщат в плаки“, заяви Денхаус.

Повдигат настроението

Храните, които консумираме, карат мозъка ни да освобождава определени хормони, които влияят на настроението ни. Яденето на черен шоколад например повишава нивата на серотонин, който ни прави по-щастливи. Броколите, от друга страна, съдържат хром. Този минерал оказва влияние върху норепинефрина, мелатонина и серотонина.

Не вечеряйте паста, ако искате здрав сън

Полезни са за черния дроб

Нашият черен дроб работи денонощно, като елиминира токсините от организма с помощта на отделяната от него жлъчка. Кръстоцветните зеленчуци като броколите спомагат за увеличаване на ензимите, които могат да предпазят черния дроб от затлъстяване и натрупване на токсини. Индолът, който се съдържа в броколите и има противовъзпалително действие върху черния дроб, също помага, пише БГНЕС.

Защитават ставите ви

Съдържащият се в зеленчука сулфорафан намалява възпалението на хрущялите в ставите. Възпалението може да доведе до остеоартрит - доста разпространен вид артрит. Броколите могат да се консумират както сурови, така и преработени. Те запазват голяма част от полезните си вещества, ако ги приготвите на пара.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама