In memoriam: Звездите, които угаснаха през 2021 г.

09:00, 30 дек 21 25 2185 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Светът изпраща една много тъжна 2021 г., в която ни напуснаха много известни и влиятелни личности - актьори, музиканти, спортисти, журналисти, писатели, творци на изкуството.

Татяна Лолова


Снимка: БГНЕС

И светът, и България в частност, загубиха много. Златното ни поколение актьори продължава да се събира там… горе. На 23 март към звездния ансамбъл на Стефан Данаилов, Стоянка Мутафова, Тодор Колев, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Невена Коканова и останалите ни незабравими артисти, се присъедини и незабравимата Татяна Лолова. Тя почина вследствие на мозъчносъдово заболяване. Въпреки че си отиде на 87 години, Лолова ще остане завинаги в сърцата ни и ще продължава да е причина да се усмихваме и да се радваме на нейните роли.

През 2021 г. се разделихме и с още легендарни български актьори, сред които Надя Савова и Николай Станчев.

Лорина Камбурова


Снимка: Instagram

На 27 май от този свят си отиде и една от младите звезди на българските кино и театър – красивата Лорина Камбурова. Тя почина в болница в Москва, където беше за снимките на комедията „Любов и чудовища“. Прекарала е няколко дни в болница в тежко състояние, като не е успяла да се пребори от усложнения след двойна вирусна пневмония. Камбурова става популярна у нас с ролите си в редица сериали, сред които „Връзки“ и „Скъпи наследници“.

Жан-Пол Белмондо


Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 6 септември угасна звездата и на легендата на френското кино Жан-Пол Белмондо. Той си отиде от този свят на 88-годишна възраст. Белмондо е един от символите на френското кино през XX век. Кариерата му се простира в рамките на шест десетилетия. Една от най-известните му роли е във филма „Професионалистът“. Името му се свързва с френската нова вълна в киното от 60-те години на 20. в. Играе във филми на Ален Рене, Франсоа Трюфо и Жан-Люк Годар.

Принц Филип


Снимка: ЕПА/БГНЕС

9 април се оказа един от най-тъжните дни за Великобритания, след като на 99 години си отиде принц Филип. Херцогът на Единбург прекара последните си дни в замъка Уиндзор със съпругата си - кралица Елизабет II, след като 28 дни беше в болница заради инфекция и сърдечна операция. Причудлив, остроумен, верен - херцогът беше най-големият източник на подкрепа на кралицата, нейният доверен човек и този, на когото разчиташе преди всички други.

Лари Кинг


Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световноизвестният журналист Лари Кинг почина на 23 януари в Лос Анджелис. 87-годишният легендарен телевизионен водещ беше хоспитализиран с COVID-19 около месец преди това. Той беше една от най-известните американски медийни личности, интервюирал политици, знаменитости и други публични фигури. По време на кариера, обхващаща над 50 години, той е направил над 30 000 интервюта.

Георги Коритаров


Снимка: БГНЕС

Няколко месеца след Лари Кинг – на 6 април, България също загуби един от легендарните си журналисти. 61-годишният Георги Коритаров също си отиде от коронавирус. Той е водеща фигура в българската журналистика през 90-те години и остава такава до днес, независимо от сложните обстоятелства в живота и кариерата му. С провокативния си стил и чувство за хумор през 90-те години Георги Коритаров вече е една от ярките фигури в българската журналистика. Печат, радио и телевизия - той оставя следа във всяка медия, от която е бил част в своята над 30-годишна кариера.

Радосвет Радев


Снимка: БСК

На 6 август на 61-годишна възраст внезапно почина Радосвет Радев - председател на Българската стопанска камара и изпълнителен директор на Дарик радио. Той ще бъде запомнен и с приноса си за развитието на медиите в България. „Създаденото от него Дарик радио допринесе за медийния плурализъм у нас, даде шанс за професионалната реализация на редица журналисти, които имаха свободата да разгърнат таланта си“, написа тогава в съболезнователния си адрес президентът Румен Радев.

Владимир Каролев


Снимка: Facebook / Владимир Каролев

Финансистът и запален планинар Владимир Каролев почина на 21 октомври след близо шест месеца в кома. 60-годишният Каролев претърпя инцидент при ски спускане в Пирин на 8 май. Тогава бе обявен за издирване, а след спасителна акция бе открит от планинските спасители в безпомощно състояние, с множество тежки травми. Той се появява в обществено-политическото пространство като автор на статии по икономически теми, публикувани в периодичния печат. През 2001 г. става активен участник в предизборната кампания на НДСВ. През 2003 г. е избран за общински съветник в София от листата на НДСВ и е преизбиран през 2007 и 2011 г.

Сред останалите популярни личности, които си отидоха през 2021 г., са още бившият вицепремиер на България Евгений Бакърджиев, американската писателка и авторка на книгата „Интервю с вампир“ Ан Райс, Джеймс Майкъл Тайлър – актьорът, изиграл „Гюнтер“ в сериала „Приятели“, рапърът DMX, гръцкият композитор Микис Теодоракис, станал световноизвестен с музиката си към филма „Зорба Гъркът“, и др.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама