Почина композиторът на „Зорба Гъркът”

11:21, 02 сеп 21 / Култура 25 3900 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Гръцкият композитор Микис Теодоракис, станал световноизвестен с музиката си към филма „Зорба Гъркът“ (1964), почина на 96 години, съобщи Министерството на културата в Атина.

Той бе известен и с политическата си дейност и бе открит противник на хунтата от 1967-1974 г. и допринесе за привличане на международното внимание към репресиите на т.нар. режим на полковниците в Атина. Той бе привърженик на една демократична версия на комунизма, член на компартията на Гърция и неин депутат от 1981 до 1990 г, пише „Дневник“.

Но през 1989 г. той се кандидатира като независим кандидат в листите на консервативната „Нова демокрация“ и стана министър на културата през 1990 г. при Константинос Мицотакис, бащата на сегашния премиер на Гърция. През март 1992 г. обаче Теодоракис се оттегли от поста.

„Днес изгубихме част от душата на Гърция. Микис Теодоракис. Микис учителят, интелектуалецът, радикалът, нашият Микис си отиде“, заяви министърът Лина Мендони.

Неговата музика към филма с Антъни Куин изигра голяма роля за изграждането сред милиони туристи на образа на Гърция като слънчева страна с безгрижни хора, допълва Ройтерс.

Роден на остров Хиос на 29 юли 1925 г., той учи музика първо в атина, а после - в Париж. Произведенията му включват от песни по текстове на прочути гръцки поети, превърнали се в химни на левицата до симфонии и музика за филми, за някои от които е печелил или е бил номиниран за награди като BAFTA и Грами.

Негови песни са изпълнявали Бийтълс, Едит Пиаф, Шърли Беси. Негова е и Трилогията Матхаузен - цикъл от 4 арии с части от стиховете на Яковос Камбанелис, оцелял в нацисткия концлагер.

Като съвсем млад Микис Теодоракис бе и член на ELAS, въоръженото крило на левия Фронт за национално освобождение (EAM) по време на нацистката окупация, а по-късно е предвождал отряд в борбата с британския корпус и монархическата десница по време на гражданската война. В края на 40-те години е арестуван и интерниран на остров Икария, след това е депортиран на остров Макронисос, където е изтезаван.

През последните години често влизаше в болница заради влошеното си здраве, а през 2019 г. бе подложен на сърдечна операция за смяна на пейсмейкър.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама