Застрашен вид животно пристигна в Софийския зоопарк

10:46, 11 дек 21 / София 25 3076 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Мъжкият такин Рол е най-новият обитател на Зоологическа градина – София. Застрашеният вид тревопасно животно пристигна в края на ноември от Щутгарт и вече може да бъде видян в обновеното му обширно заграждение с алпинеум в сектор „Тревопасни животни“, съобщиха от столичния зоопарк.

Такинът е родственик на овцете и козите, има красива дълга козина, която го предпазва от студа, и характерни рога, които и двата пола притежават. Такинът обитава скалисти местности и е добър катерач и новото му заграждение е съобразено с тези изисквания на вида. Рол е роден е на 13 февруари 2016 г. в зоопарка в Антверпен и пристигна в България по линия на Европейската програма за застрашени видове (EEP) за такините, в която „Зоологическа градина – София“ членува. Предстои в столичния зоопарка да пристигнат още две женски.

Такините са стадни животни, които обитават открити пространства в източната част на Хималаите. Рол принадлежи към редкия подвид „такин мишми“, който е в категория „Уязвим“ в Световната червена книга. Такините са застрашени от изчезване в природата, като основните заплахи за тях са загубата на местообитания и бракониерството. Такинът е националното животно на Бутан.

С обогатяването на зоо колекцията ни с този интересен и застрашен вид столичния зоопарк продължава дългосрочната си стратегия да се развива и да осъществява своята консервационна дейност за опазване и размножаване на редки и ценни видове животни. Това е възможно именно чрез програмите за застрашените видове на Европейската асоциация на аквариумите и зоопарковете (ЕАЗА), като ние участваме в 14 от тях. Такива програми има за такини, снежни леопарди, египетски и черни лешояди, ягуари, гибони, лъвски макаци, бърнестите мечки, антилопите адакс и др. И най-важното е, че българските посетители и най-вече децата ни могат да видят тези изключително ценни животни от цял свят само тук в столичния зоопарк.“, каза ланд. арх. Добромир Бориславов, директор на „Зоологическа градина-София“.

В края на ноември зоопарка получи още няколко нови екзотични животни – пристигнаха 4 млади ръждивоврати кенгура (валаби на Бенет) и един женски сервал на име Сифра от зоопарка във Веспрем, както и една впечатляваща птица – смееща се „кукабура“, която е родена в зоопарка в Краков. Животните вече се адаптираха и се чувстват добре в новите условия.

Посетителите на зоопарка могат да видят освен такина Рол и кенгурата във външните им заграждения в сектор „Тревопасни животни“, докато кукабурата и сервала са във вътрешни отопляеми помещения, защото са топлолюбиви. Припомняме, че вътрешните помещения на зоопарка са затворени заради спазване на задължителните противоепидемични мерки.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама