Как да се преборим с високата кръвна захар?

19:15, 09 дек 21 / Любопитно 25 1932 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Високото съдържание на захар в кръвта може да стане причина за появата на сериозни заболявания, но не трябва да се отчайваме, тъй като това може да се предотврати с една проста напитка, пише „Дейли Експрес”.

Става въпрос за вода с лимон. Една чаша на ден оказва положително въздействие върху нивото на кръвната захар. Напитката предотвратява обезводняването на организма и помага на бъбреците да изхвърлят излишната захар. Повишеното ниво на кръмна захар е показателно за заболяване от диабет от втори тип и увеличава риска от инсулт.

Експертите от информационния портал Medical News Today отбелязват, че вода с лимон е една от най-полезните напитки за диабетици. В нея няма захар, а това означава, че рязко намалява рискът от увеличаване нивото на глюкоза в организма.

Ползите от лимоновата вода

Тази напитка предотвратява обезводняването, затова е малка вероятността да възприемете обезводняването за глад. Съответно, намаляват и шансовете да хапнете нещо в неподходящо време, като по този начин повишите концентрацията на глюкоза в организма, пише БГНЕС. 

Поддържайки нормални нива на захар в кръвта, вие много ефективно повишавате шансовете си за дълъг живот. Високото съдържание на кръвна захар могат да станат причина за сърдечни заболявания и инсулт.

Разбира се, пиенето на лимонена вода само по себе си не е достатъчно. Заменете газирани напитки със сок, а що се отнася до храната - най-добре е да се храните редовно и да не пропускате храненията.

Диетата трябва да е с по-ниско съдържание на калории, наситени мазнини, трансмазнини и сол.

Топ 5 най-здравословни храни на планетата

Какво следва да се разбира под „здравословно хранене“:

- поне пет порции плодове и зеленчуци дневно;

- ядене на нишестени храни с високо съдържание на фибри (кафяв ориз, макаронени изделия);

- включване в диетата на бобови растения, боб, риба, яйца и месо.

Поддържането на нивата на кръвната захар под контрол изисква редовни упражнения - поне два часа и половина седмично. Препоръчително е също да посещавате лекар веднъж годишно, за да проверите здравословното си състояние.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама