Край на ерата Меркел: Олаф Шолц пое канцлерския пост

12:02, 08 дек 21 / Свят 25 1811 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Депутатите от Бундестага избраха социалдемократа Олаф Шолц за третия канцлер на Германия от Втората световна война насам. Той получи 395 гласа в подкрепа на кандидатурата си, „против“ гласуваха 303 депутати, предаде „Фокус“. Така на практика приключва 16-годишното управление на Ангела Меркел и оглавяваните от нея през по-голямата част от този период християндемократи. 

Ангела Меркел, първата жена, управлявала Германия, бе 5 860 дни на висшия пост, девет дни преди да достигне рекорда на своя наставник Хелмут Кол.

Политикът с износено кожено куфарче, който скоро ще замести Ангела Меркел

Единствената формалност пред назначаването му след приключване на почти 90-минутния вот ще бъде церемонията по обяд местно (13 ч. българско) време, при която той ще се закълне пред президента Франк-Валтер Щайнмайер. След това Германия ще има трипартийна коалиция, съставена от социалдемократите (основен коалиционен партньор), либералите и Зелените. Трите партии никога не са управлявали заедно на национално ниво. Досега социалдемократите бяха част от властта в Германия в коалиция, в която водещи бяха християндемократите.

Половината от министрите в новия кабинет са жени - не само в отбраната (пост, заеман от жени и в правителства на Меркел), но и например във външните работи, за пръв път от век и половина.

Вече е ясен следващият канцлер на Германия

Стремежът ми е 20-те години на XXI век да положат ново начало“, заяви Шолц наскоро пред седмичника „Цайт“ и заяви, че смята да предприеме „най-мащабната промишлена модернизация“ в съвременната история, „способна да спре климатичните промени, предизвикани от Човека“.

Правителството му обещава и политика, силно подкрепяща ЕС, която цели „да повиши стратегическия суверенитет на Европейския съюз“ и по-успешно да брани „общите европейски интереси“.

Бъдещият шеф на дипломацията, природозащитничката Аналена Бербок, планира същевременно да възприеме по-твърд курс спрямо авторитарни режими като Китай и Русия.

Очаква се Шолц да започне почти незабавно и външнополитическата си активност: Елисейският дворец съобщи късно снощи, че той е поканен в Париж за среща с френския президент Еманюел Макрон, а там основна тема ще са събитията в Украйна, пише „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:57, 08 дек 21

Меркел със Борисов в затвора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама