Вече е ясен следващият канцлер на Германия

16:54, 24 ное 21 / Свят 25 1595 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

След два месеца преговори три партии в Германия постигнаха съгласие за формиране на ново правителство, което за пръв път от средата на по-миналото десетилетие ще е начело със социалдемократите.

Така наречената коалиция тип „светофар“ включва социалдемократите (които досега бяха младши партньор в „голяма коалиция“ с Християндемократичния съюз), Свободната демократическа партия (либералите) и „Зелените“. Наименованието е заради цветовете на партиите - съответно червено, жълто и зелено.

Освен край на управлението на канцлера Ангела Меркел, продължило 16 години, това ще е и първото трипартийно правителство в Германия от 50-те години насам. Меркел вече се е сбогувала с колегите си на потенциалната си последна среща на кабинета по-рано днес, а Шолц ѝ е подарил дръвче, което да засади в двора си, според запознати със срещата източници на „Ройтерс“.

Ускоряване на зеления преход

„Имаме коалиция“, обяви бъдещия канцлер Олаф Шолц, като подчерта, че има още една стъпка - трите партии трябва формално да одобрят съюза.

От думите му следва, че новата коалиция ще трябва да лавира между значителните инвестиции за модернизиране на най-голямата европейска икономика и запазването на „дълговата спирачка“, белязала по-голямата част от управлението на Меркел.

С изявлението си и декларацията за споразумението, видяна от световни и германски медии, се потвърждава и планът за ускоряване на зеления преход въпреки очакваната съпротива от либералите: ще има отказ от използването на въглища за енергия с краен срок 2030 г., осем години преди сегашния план, пише „Дневник“.

Друга силна зелена стъпка е използването на 2% от германската територия за вятърна енергия и разработването на планове за използване на водород, с амбицията 80% от електричеството да дойде от възобновяема енергия.

Компромиси

Меморандум от четири страници, до който агенция "Ройтерс" бе получила достъп по-рано днес, сочи няколко ангажимента между коалиционните партньори, например повишаване на минималната работна заплата до 12 евро на час от 9.6 евро. Това ще увеличи доходите на близо 10 млн. души.

В разговорите между трите партии са се наложили компромиси. Източници на агенцията обясняват, че следващото правителство ще се върне към стриктните, записани в конституцията ограничение за дълга от 2023 г. (които не се прилагаха заради пандемията) и уверението е дошло от Шолц по време на срещата с бъдещите партньори. Шолц казал и че исканото от него и "Зелените" преминаване към по-благоприятна за климата и дигитализирана икономика било цел, която няма как да бъде достигната без нищо в замяна.

В документа, редом с увеличаване на минималната заплата, фигурират и точки като легализирането на канабиса.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама