Време ли е за „ъпдейт“ на предпазните маски за лице?

20:05, 07 дек 21 25 1899 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Множество доказателства показват, че носенето на маска за лице помага да се предотврати разпространението на коронавируса. И до днес, обаче, здравните власти в световен мащаб са разделени за това коя маска осигурява най- добра защита.

Маска ще показва дали носещият е заразен

В началото на пандемията Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ и Световната здравна организация казаха на обществеността да не носи респиратори N95. Тази маска е направена от високотехнологични синтетични влакна и осигурява високо ниво на защита срещу вируси - натоварени във въздуха частици, наречени аерозоли. Тогава имаше недостиг на такива маски - и здравните работници отчаяно се нуждаеха от тях. В същото време и двете агенции препоръчаха платнени маски или други саморъчни покрития за лице, които могат да спрат някои относително големи капчици, пренасящи вируси, дори когато стана ясно, че SARS-CoV-2 обикновено се разпространява чрез аерозоли.

Сега на пазара има изобилие от респираторни маски с висока филтрация, включително N95, китайски KN95 и южнокорейски KF94. Те са широко достъпни и осигуряват по-добра защита от плат или хирургически маски. И все пак едва на 10 септември CDC най-накрая актуализира своите насоки, за да каже, че широката общественост може да носи N95 и други медицински маски, пише БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама