Екстровертите имат повече успех в бизнеса

08:00, 03 дек 21 / Любопитно 25 1567 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Може да си мислите, че начинът, по който подхождате към парите, се основава на финансови съвети или минал опит, но новите изследвания от Университета на Джорджия показват, че вашата личност може да има голямо влияние върху вземането на финансови решения и поемането на риск.

В ново изследване докторът по психология Джим Ексли изследва личностните черти на „Голямата петорка“: откритост, съвестност, екстроверсия, приветливост и невротизъм (на английски абревиатурата е OCEAN – бел.ред.). Ексли и екип от изследователи идентифицират три различни комбинации от черти за добри финансови резултати.

Хората с най-добри финансови резултати обикновено са тези, които са добре приспособени, по-екстровертни и по-малко невротични. Те също са готови да поемат някои рискове, но не твърде много“, казва Ексли.

В продължение на 25 години Ексли работи в индустрията на финансовите услуги и се сблъсква с разнообразните подходи на хората към финансите от първа ръка.

За проучването на Ексли, публикувано в Personality and Individual Differences, екипът анкетира 395 участници с въпроси за личността им, толерантността към финансов риск, нетната стойност и щастието.

Изследването на екипа хвърля светлина върху недостатъчно проучена тема. Докато парите оказват значително влияние върху по-добре проучени теми като брак и родителство, все още е сравнително необичайно да се изследва психологията зад самите финанси. Темата тепърва предстои да се изучава, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама