СБЛЪСЪК: „За“ и „против“ увеличаването на максималния осигурителен доход

15:00, 02 дек 21 / Сблъсък 25 6251 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

През уикенда приключи публичната част на преговорите за правителство между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. И макар партиите да демонстрираха относително разбирателство по голяма част от темите, не липсваха и разногласия. Сред горещите теми бяха промените в данъчно-осигурителната система, а увеличаването на максималния осигурителен доход се превърна в истинска ябълка на раздора.

Според ПП максималният праг трябва да бъде обвързан със средната заплата в страната и да се изчислява чрез коефициент от 2,3 по стойността ѝ. Идеята беше подкрепена от БСП и ИТН, а от ДБ призоваха да не се избързва с подобно решение.

Какво означава ръстът на максималния праг на доходите?

Увeличeниeтo нa мaĸcимaлния ocигypитeлeн пpaг peaлнo щe пpexвъpли милиoни лeвoвe oт cтoтици xиляди paбoтeщи xopa към осигурителната система – пенсии, обезщетения и здравеопазване. Същевременно е важно да се отбележи, че и в пенсионната, и в здравната система индивидуалният финансов принос е с твърде малка тежест. т.е. пенсията и здравните услуги, които човек получава, не са правопропорционални на внесените от него осигуровки. Обвързаност има единствено при обезщетенията – напр. размерът на майчинството зависи от осигурителния доход.

В момента прагът за осигуровките у нас е 3000 лв. При 1500 лв. средна заплата, това означава, че таванът на доходите за осигуряване, ще се вдигне на 3450 лв. от догодина. Според предварителните разчети тази промяна ще засегне около малко под 200 хил. души, голяма част от които заети  в IT сектора. Ето защо не е изненада, че именно от там дойдоха и първите остри критики срещу готвените промени.

Гласовете против

От IT сектора категорично се обявиха против внезапното увеличение на максималния праг и то само след месец. Според компаниите в бранша това решение ще бъде пaгубно зa кoнкурeнтocпocoбнocттa нa бългaрcкaтa икoнoмикa - вместо да бъдат поощрявани виcoкoквaлифицирaнитe хора в тази сфера, те ще бъдат порицани с по-високи осигуровки. Това от своя страна ще доведе до отлив на качествени кадри в чужбина, твърдят от IT сектора.

От бранша посочват, че събраните от работещите средства ще се наливат в нереформирани системи – пенсионната и здравната и посочиха, че „никoй нe ce ocмeлявa дa зaпoчнe пo-трудния рaзгoвoр зa oбиднo ниcкoтo кaчecтвo нa уcлугитe, кoитo ce прeдлaгaт нa грaждaнитe cрeщу вce пo-виcoкитe внocки“.

Не са малко и политическите критики към идеята – „Демократична България“ и СДС изразиха своите аргументи против скока на максималния праг. Още по време на преговорите Георги Ганев от ДБ видя проблем в това държавата да преразпределя пaри от хората с по-високи доходи към тези, които не допринасят въобще към пенсионната система. Според него ĸoлĸoтo пoвeчe cpeдcтвa ocтaвaт в paбoтeщитe, тoлĸoва пoвeчe тe щe мoгaт дa инвecтиpaт c пo-виcoĸa дoxoднocт и тaĸa дa имaт пo-виcoĸ cтaндapт нa живoт cлeд пeнcиoниpaнe. Той подчерта още, че пенсията трябва да гарантира един „санитарен минимум“ от средства, чрез които на пенсионерите няма да им се налага да разчитат на помощ от други.

От СДС обявиха мерките за неприемливи и посочиха, че те ще отнемат едно от малките предимства на българския бизнес и то в условия на криза.

В защита на идеята

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев защити предложението и подчерта, че през годините максималният праг на доходите е растял с увеличаването на средната заплата в страната и уточни, че готвеният ръст е най-малкият в исторически план, като коефициентът ще се запази без промяна през следващите 4 години. „Както казахме, няма да вдигаме данъците, но ще ги събираме. Без изключения“, обясни Василев с публикация във Facebook.

„Искането да не се пипа максималният праг, при условие че се е вдигнала средната заплата с 15%, си е чист лобизъм“, каза Василев по време на преговорите миналата седмица. Тогава той подчерта, че не хората, осигуряващи се на максималния праг, имат затруднение. А за фирмите разликата няма да е сериозен проблем. На свой ред Кирил Петков заяви, че на осигуровките не трябва да се гледа като на пари, които се крадат, а на средства, с които могат да се направят реформи.

БСП от години предлага увеличаване на прага на максималния осигурителен доход, като първоначално настояха той да скочи до 3600 лв. Според левицата така ще се постигне по-голяма независимост на пенсионната система. От „Има такъв народ“ пък поискаха прагът да стане до 2-2,5 пъти от средната заплата за предходната година.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама